Jump to content

Fülgyulladás

2014. 08. 31. 16:05

Kutyák esetében gyakori betegség a fülgyulladás. Ez az egyik legáltalánosabb panasz, amivel a gazdák felkeresik az állatorvost.

Amikor egy kutya hallójárat gyulladásban szenved, onnan ismerjük fel, hogy kedvencünk feltűnően sokat rázza a fejét, vakarja a fülét, esetleg a fejét is ferdén tartja. Még jellegzetesebb tünete a fülgyulladásnak, hogy a fülből bűzös folyadék szivárog, a hallójárat környéke piros és gyulladt.

Általában a külső hallójárat körüli bőr gyullad be, ami a külső hallójárat gyulladást idézi elő.
Egy vagy mindkét fülön jelentkezhet. Jól kezelhető és gyorsan meg is gyógyítható, de krónikusabb esetben hetekig tart a gyógyulás. Ha elhanyagoljuk a kutyus fülgyulladását, a hallását is kockára tehetjük.

A fülgyulladást okozhatja a fürdés, fürdetés során fülbe kerülő víz, ha séta alkalmával toklász, vagy más idegen test kerül a kutya hallójáratába.

Ezek mind gyulladást okozhatnak, amely kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásához. Ebben az esetben meg kell szüntetni a gyulladást kiváltó okot, ki kell a hallójáratot tisztítani. Orvosi ellátás során megkezdődhet a gyógyszeres kezelés, vagyis fülcsepp alkalmazása. A fülcsepp használata mellett naponta többször tisztítani szükséges a gyulladt területet.

Megpróbálhatjuk házilag kezelni a gyulladást méghozzá meleg borogatással, ami a külső fülgyulladásra a leghatékonyabb.
A közép és belső fül kezelésére az csukamájolajos kezelés alkalmas, mert enyhíti az állat fájdalmát.
Az almaecetet használhatjuk a kutya fülének tisztítására és meg is itathatjuk vele, amely segít abban, hogy a gyulladás ne súlyosbodjon.
Ha a fülgyulladást atka okozza, akkor bevethetjük a gyógynövényes bolhapor használatát.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dognotebook.com)