Jump to content

Argentin dog

2014. 10. 16. 16:05

Az argentin dog tudatos tenyésztése 1873-ban kezdődött el, amikor Antonio Nores Martinez egy új falkakutyát akart kitenyészteni, ami alkalmas a vaddisznó, róka és akár még a puma vadászatára is.

Antonio Nores Martinez tenyészetéből regisztrálták először a fajt 1954-ben, majd az Argentin Kennel klub is elismerte és végül 1973-ban az FCI is regisztrálta az argentin dogot.

Nevéből is sejthető, hogy Argentínában tenyésztették ki ezt az izmos, nagytestű kutyát. Feje masszív, szemei sötétek vagy barnák, fülei a fején magasan tűzöttek, félig vagy akár teljesen is felállóak és háromszög alakúak a kupírozásnak köszönhetően. A nyaka erős és ívelt, bőre ráncos és vastag azon a területen. Mellkasa széles, vállai izmosak, izmai is kitűnnek. Mellső lábai egyenesek, rövidek és párhuzamosak, hátsó lábai nagyon izmosak, a farkaskarom nem megengedett, bár nem is kizáró ok. Farka hosszú és erős, lelógó. Szőre rövid, fényes és kemény, fehér színű. Szórványosan megjelenhetnek pigment foltok, de ez nem kizáró ok a tenyésztésből.

A kan argentin dog magassága 62-68 cm, súlya 36-50 kg lehet. A szuka súlya 60-65 kg, súlya pedig 40-45 kg.
Temperamentumos és szilaj kutya, valamint kiegyensúlyozott, szívós, bátor. A gazdájához és a családjához hűséges, olykor dominánsan viselkedik. Figyelmes állat, ha kell, védelmezi a családját. Nem túlságosan ugatós, így csak ritkán szokta hangját hallatni. Gyermekkedvelő fajta, de az idegenekkel eleinte bizalmatlan. Ha azonban valakit már jobban megismer, akkor lelkesen fogadja.

Ahhoz, hogy ne legyen domináns az argentin dog, következetes és nyugodt nevelésre van szükség. Sok időt kell arra fordítani, hogy jól szocializált legyen a kutya. Bizonytalan személyeknek nem ajánlott, de ugyanígy nem tanácsos első kutyaként argentin dog beszerzése. A nyugodt természetű és tekintéllyel rendelkezdő gazda azonban kihozhatja a kutya igazi személyiségét.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: wamiz.com)