Jump to content

Lefetyelés

2014. 12. 29. 09:05

A kutyák ivási technikája a lefetyelés, amikor nyelvével szájába „kanalazza” a vizet. Egy amerikai kutatócsoport meglepő eredményeket tett közzé.

A látszólag alig eredményes nyelvcsapkodás mégis hatékonyabb, mint az hittük. Az állatok nem rendelkeznek az emberéhez hasonló arccsontozattal, így iváskor nem képesek vákuumot képezni és felszívni a folyadékot. Ezért a kutyának is más technikát kellett kifejlesztenie.

A kutyák ragadozók, állkapcsukat óriásira ki tudják nyitni, ám ez az ivásnál nehezíti. A nyelvük sokat segít abban, hogy a vizet a szájukba tudják terelni.

Víz alá elhelyezett kamerákkal készült felvételekkel modellezték, hogyan lefetyelnek a kutyusok. A macskáktól eltérően az ebek sokkal mélyebbre juttatják a nyelvüket a vízbe, így nagyobb mennyiségű vizet képesek szájukba rántani, ráadásul a nyelv mozgása a gravitációs gyorsulás 5-8-szorosát is eléri.

Egyesek a macskák ivását sokkal technikásabbnak vélték, mint a kutyákét. Most kiderült, hogy az ebek ivása is hatékony, de tény, hogy iváskor nagyobb felfordulást képesek okozni, mint a cicák. Hogy ez miért van? Erre még nincs magyarázat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: lajk.hu)