Jump to content

Durranás esetére

2014. 12. 30. 16:00

Szilveszterkor az emberek nem csak bulikban búcsúztatják az óévet, de igyekeznek megszínezni petárda durrogtatásával és tűzijáték fényárral is. Kutyáink nehezen viselik ezt a napot. Mit tehet a gazdi?

Ha kint tartott kutyánk van, akkor azon a napon vigyük be a házba. Ha oda nem is akarjuk engedni, akkor zárjuk a garázsba, pincébe. Olyan helyre, ahová a zaj kevésbé jut el, és ijedten sem tud kiszökni onnan.

Törekedjünk arra, hogy az esti séta még sötétedés előtt megtörténjen. A petárdás ünneplők ugyanis a sötétedés beálltával szeretnek durrantgatni. Ebben az esetben is feltétlenül használjunk pórázt, mert bármikor serceghet egy közelbe dobott petárda.

Ha mégis petárda durran, akkor a gazdának kell mintául szolgálnia, hiszen ő a falkavezér. Ha a gazdi nyugodt, akkor a kutya sem esik pánikba.

Ha tudjuk, hogy négylábú társunk ijedős, akkor ezen a napon biztosítsunk neki társaságot még akkor is, ha programunk van, máshol leszünk.

Állatorvostól előre be lehet szerezni nyugtató tablettát, amit szilveszter napján adhatunk az ebnek. Ezt a megoldást nem sokan használják, ez legyen az utolsó megoldás.

Ezeken a praktikákon kívül a kutyus hozzászoktatható a tűzijátékhoz. Az a fontos, hogy ehhez a hanghoz jó események társuljanak, és ha meghallják a petárdák durranását, akkor sem fognak megijedni kutyusaink.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: 17.kerulet.ittlakunk.hu)