Jump to content

A 10 nem túl intelligens kutyafajta - 2. rész

2015. 01. 31. 09:00

Egyes kutyafajták jóval könnyebben megtanulnak bármit, míg más fajták elmaradnak ettől a szinttől. Ezek a kevésbé intelligens kutyusok is nagyon édesek. Nem kell megkövezni senkit, ez egy objektív összeállítás a CBS (Columbia Broadcasting System, amerikai tévétársaság) szerint. Lássuk, melyek ez a tíz nem olyan okos eb!

A következő fajta a beagle. Már az egyiptomi kutyaábrázolások is azt mutatják, hogy akkoriban ismert volt a beagle őse, és ezt domborművek is igazolják. Azóta pedig Angliában tenyésztik évszázadok óta, a legrégebbi vadászkutyák egyike. I. Erzsébet királynőnek is volt beagle kutyája, vagyis inkább egy kihalt változata. Ugyanis az a típus már teljesen eltűnt, amely jóval kisebb termetű volt, mint a mostaniak. Ez a kopó több különböző fajta összeolvadásából alakult ki. Nyúlvadászatra használták hol párban, hol pedig falkában.

Magyarországra csak jóval a II. világháború után került beagle. Az első bejegyzett kutya 1971-ben született.
Népszerű a kutyatartók körében, hiszen nincs két egyforma beagle. Ez a sokszínűség az egyik vonzerő. Bicolor és tricolor színváltozata létezik. Marmagassága 33-41 cm, súlya pedig 10-18 kg. Várható életkora 12-15 év, de akár több is. Feje hosszúkás és kissé erős, az ajkai kicsit lifegősek. Normál nagyságú barna szemei nem ülnek sem túl mélyen, de nem is kidülledőek. Fülei a pofához simulnak, alacsony tűzésűek, végük lekerekített. Farka magasan tűzött, közepes hosszúságú.

A beagle bátor, aktív és kitartó kutyus. Imádja a gyerekeket, ezért kisgyermekes családokban is jól érzi magát. Barátságos, éber és kiegyensúlyozott eb. Kiváló a szaglása, emitt az amerikai határőrség és rendőrség is alkalmazza ezt a fajtát.

Nagyon szelíd és későn érő típusú kutyus, valószínűleg éppen emiatt sorolta be a CBS ebbe a nem túl intelligens kategóriába. Nem kimondottan házőrző típus. Bár jelzi az idegeneket, de annyira kedves állat, hogy azonnal barátságba elegyedik bárkivel.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bunkblog.net)