Jump to content

A kutyák testbeszéde – 2. rész

2015. 03. 01. 09:00

A kutyák testbeszéde egy olyan elsődleges kommunikációs eszköz, amelyik igen összetett és kifejező. Az általuk közvetített jelek egysége, annak értelmezése sokkal fontosabb, mint külön-külön való értelmezésük. Melyek ezek a testbeszédjelek?

A kutya szemén és farkán kívül beszédes lehet az ajkak és a pofa mozgása is. Izgalmi állapotot fejez ki a gyors lihegés. A nyugodt kutyus légzése normál ütemű. A megfeszült ajkak feszültséget mutatnak, a bizonytalanságot a zárt száj és ajak jelzi. Az izgatottságot és a stresszt az ajak megnyalásával fejezi ki négylábúnk. A hátrahúzott ajkak, a fogak megvillantása figyelmeztető szándékú, az ásítás éppen a konfliktus elkerülését, nyugalmat sugall.

A fülek mozgatása és tartása is jelzi az állat érzelmi állapotát. Minél inkább hátrafelé hajtja egy kutya a fülét, minél jobban a fejéhez lapul, annál biztosabb, hogy fél, megadó, tartózkodó.
Valamire nagyon figyel, összpontosít a kutyus, ha a fülét hegyezi. Egy kutyus hangulatát megállapítani csak a fülek állásából nem ajánlatos, azt más testbeszéd jelekkel együttesen kell figyelni.

Vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani, hogy hogyan viselkedjünk a kutyákkal, hogyan kell őket üdvözölni. Bizonyos emberi reakciók kimondottan stresszt váltanak ki a négylábúakból, és akár a harapásig fajulhat az ártalmatlan köszöntés. nem hajolunk füléjük, nem ölelgetjük. Igyekezzünk a szemkontaktust kerülni és hagyjuk, hogy először a kutya közelítsen felénk. Ha a kutyus nyugodt marad a környezetünkben, akkor már az érintésünk sem fogja zavarni, de elsőre így is figyeljünk arra, hogy kezünkkel lassan közelítünk.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pet365.co.uk)