Jump to content

Szőrápolás vedlés idején

2015. 06. 02. 09:05

Beköszöntött a jó idő, ezzel együtt a velünk élő szőrös állatok vedleni kezdtek, hogy lecseréljék bundájukat nyári, szellősebb változatra. Hogy kell kezelni a vedlő kedvencünk szőrét?


Tavasszal reagálunk a megnövekedett hőmérsékletre. Az emberek vékonyabbra cserélik ruhaneműiket, a szőrrel borított állatok pedig vedlenek. Emiatt ebben az időszakban nagyobb gondoskodásra van szükségük.

Ez az időszak, a vedlés hetekig eltarthat, ez idő alatt a kutyus vagy a cicus anyagcseréje felgyorsul.. Több bőrréteget és szőrt kell növeszteniük. Ebben a gazdik segíthetik kedvenceiket fésüléssel, ami stimulálja a bőr alatti hajszálereket.

A napi ápolást már fiatal korban érdemes elkezdeni, hogy ha nem is napi, de heti, rutinszerű tevékenységgé váljon. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor gazdi és állatta együtt tölthet kellemes perceket, a felesleges szőrcsomóktól is megszabadulhat mindenki.

A hosszú szőrű kutyák és macskák az egész év folyamán több törődést igényelnek, de fokozottan igaz ez vedlési időszakban. Vedlési időn kívül is érdemes 2-3 naponta átfésülni kedvencünk szőrét, ugyanis hamar csomóssá válik, ha ezt nem tesszük rendszeresen. Ha pedig elhanyagoljuk állatunk hosszú szőrét, akkor több kellemetlenséggel is járhat. A bőr nem jut elég oxigénhez, így könnyebben megtelepednek azon a baktériumok és gombák.

Ennek elkerülése érdekében használjunk elsőként széles fogú fésűt, amely a nagyobb bogokat szétválasztja. A bogok eltávolítására csomótlanító eszközöket is használhatunk. Majd jöhet a sűrűbb fésű vagy kefe.

Rövid szőrű kedvenc esetén ideális használat lehet a szőrkefe, masszázskesztyű is, mert megvédik a selymes. vékony szőr állagát.

A durvább szőrű fajtáknak szőrzetét trimmelni kell, bundájuk ápolása odafigyelést kíván.

A külső megoldás mellett nagyon nagy szerepe van a megfelelő étrend biztosításának is. A nem megfelelő táplálás bőrproblémákhoz vezethet. Ugyanígy okozhatnak bajt a gombák, baktériumok, paraziták, belgyógyászati betegségek. Valamint a higiéniára is jobban kell ügyelni az elhullott szőrcsomók miatt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)