Jump to content

Utálom, ha utálod a gazdimat

2015. 06. 25. 09:00

Az emberi közösség megveti, elutasítja azt, aki más, mások ellen nagyon súlyos vétséget követ el. Még a börtönben raboskodó elítéltek is gyűlölik a gyermeket bántókat.

Ha két ember között konfliktus van, azt a kutyák is megérzik. A kutya a gazdája mellé áll, és az eb sem kedveli a másik embert.

Ezt japán tudósok állapították meg. Tizennyolc kutyából álló csoportokat hoztak létre, és összesen három ilyen csoport volt, amelyeket vizsgáltak. Az egyik csoport kutyáinak gazdáin kívül még két idegen kísérő is volt, akik egyáltalán nem voltak együttműködőek, visszautasították az embereket. A másik csoportban ugyanez volt a felállás, ám az idegen kísérők barátságosak és segítőkészek voltak. A harmadikban pedig semlegesen viselkedtek, azaz nem is segítettek, de nem utasították el a gazdikat.

A jelenet után a kísérők ennivalóval kínálták a három csapat kutyáit és azt figyelték meg a tudósok, hogy a gazdájukkal szemben elutasító embertől nem fogadtak el ételt a kutyák.

Ha a gazdival szemben utálatos valaki, akkor a kutyus is ridegen viselkedik azzal az emberrel, aki a gazdijára rossz szemmel néz. Nagy dolog ez, hiszen az emberen kívül nem sok állatfajban található meg ez a képesség. Ez a kulcs az embereknél is az együttműködő társadalom kialakításában, és úgy látszik, hogy ez a kutyáknál éppúgy létezik.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)