Jump to content

Kukur Tihar – amikor a kutyákat imádják

2015. 06. 26. 10:00

A héten a kutyahús-fesztiválról adtunk hírt. Az európai kultúrában ismeretlen a kutya húsának fogyasztása, de Kínában nem. A Kukur Tihar Fesztivál egészen másról szól.


Ez az ünnepség éppen a kutyák imádatáról szól. A hindu ünnepek közül az egyik legfontosabb, amely novemberben öt napon keresztül zajlik. Ezekben a napokban az emberek kifejezik az állatok iránt érzett imádatukat. Az első három napban három állatot ünnepelnek: varjú, kutya, tehén. A második nap a kutyáé, az ember leghűségesebb társáé.

Samara a kutyák ősanyja, aki segített Indának nyáját megkeresni. Inda a Mennyország vezetője volt. A nyáj keresésében egy kutya segíti és jelzi.

A hinduk úgy tartják, hogy a holtakat kutyák vezetik egész túlvilági élet során. Mitológiai és valódi történések elevenítődnek fel a Kukur Tihur Fesztiválon. A virágfüzérrel ékesített kutyák orra és homloka piros, narancssárga festékkel van bekenve. Az állatok nyakába akasztott füzér méltóságot és tiszteletet fejezi ki, ennek neve Malla. A piros festék a kutya orrán a Tika, amely az odaadást fejezi ki. Finomságokkal látják el az ebeket, legyen az állatnak gazdája, vagy legyen kóbor.

Ezen a napon a kutyák minden tulajdonságát áldják, tiszteletüket fejezik ki. Ha ezen a napon valaki bánt egy kutyát, hamarosan halál éri – tartja a mondás.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)