Jump to content

Őrületbe kerget az ugatása – 1. rész

2016. 07. 20. 19:00

Nincs kutyád, de a szomszédé nem hagy aludni folyamatos ugatásával éjszakánként? Vagy épp a sajátod kerget az őrületbe téged és másokat is? Mi miatt ugat a kutya és hogyan lehet kezelni a helyzetet?

Az ugatás lehet az adott fajtára jellemző szokás is, de számos oka lehet. Ha ez a fajtára jellemző, akkor a leszokatás nehézkes, éppen ezért kutyavásárlás vagy befogadás előtt érdemes erről tájékozódni.

Egy kutyához az ugatás is hozzátartozik, már csak az nem mindegy, hogy mennyire szabályozható ez a tevékenysége. Nemcsak a saját gazdáját kergetheti őrületbe a kutya folyamatos ugatásával, de számolni kell a szomszédok elégedetlenségével, reklamációjával.

Meg kell tanítani a néhány alapvető parancsszó elsajátítására, ezek az „ül” és a „nem”. Ha ezeket tudja, csak akkor jöhet az ugatás megfékezése.

Meg kell vizsgálni, hogy mi áll az ugatás hátterében. Az is lehet, hogy az eb így követeli ki magának a figyelmet. Ebben az esetben figyelmen kívül kell hagyni a kutyus próbálkozását. Ha kellő közönnyel viselkedünk, rájön, hogy ezzel nem jut semmire. Csak akkor foglalkozz vele, ha már lenyugodott.

A magányos kutya is ugatással igyekszik magára felhívni a figyelmet. Kiszemeli az embert, a gazdáját, vagy akár egy állatot és ugatni kezd hozzá. Néha beiktat egy kis szünetet az ugatásba, hogy megnézze, ki figyel rá, figyel-e valaki. Ha nem tapasztal változást, akkor folytatja.

Vannak olyan ebek, amelyeket nemcsak rossz körülmények között tartanak, de egyáltalán nem foglalkoznak velük. Az igazán elhanyagolt kutya sosem volt túl közeli kapcsolatban senkivel, ezért az ilyen eb azért ugat, mert így szabadul meg a feszültségtől.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)