Jump to content

A közös múlt megtanít

2016. 09. 28. 06:00

A szemünk sokat elárul rólunk. A tekintetünkből lehet következtetni a hangulatunkra, néha még a gondolatunkra is. Vajon a kutyák esetében is így van?

Talán a legkönnyebben abból tudunk kutyánk hangulatára következtetni, hogy fakrát mennyire csóválja, és vicsorít-e vagy sem? Megfigyelték viselkedéskutatók, hogy amikor megjelenik távolléte után a gazdi, azt a kutyus a bal szemöldöke felhúzásával jelzi. Amikor egy új személlyel találkoznak az ebek, akkor kicsit megmozdítják, hátrébb húzzák a bal fülüket. Ha olyan dolgot látnak, amit utálnak, amitől tartanak, akkor a jobb fülükkel teszik ugyanezt. Hangulatuk változásait tehát a füleik és a szemöldökük mozgatásával jelzik.

A kutyák hangulatának vizsgálatát japán kutatók végezték el, de egy amerikai egyetemi kutatócsapat is azt találta, hogy az ember és a kutya közötti több ezer éve fennálló közvetlen kapcsolat miatt még azok az emberek is képesek megkülönböztetni a kutyák érzelmeit, akiknek nincs saját állatuk. Visszafelé is működik ez a rendszer, ugyanis a kutyák is megérzik, észlelik gazdáik érzelmi állapotát.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)