Jump to content

Csapadékos időben is jár a séta, de a tisztálkodás is

2017. 02. 13. 06:00

A sétát a legtöbb lakásban tartott eb úgy várja, mint a messiást. Egész nap bent vannak, kellenek számukra az ingerek, na és persze a mozgás. Akkor is, ha esik, ha sár van.

Márpedig eső, havas, nedvesebb időszak van, és csak eztán jön a csapadékosabb tavasz. Sárral tehát számolni kell. Ez nem lehet indok arra, hogy a sétát mellőzzük. Ilyenkor macerásabb a kutyát tisztán tartani séta után.

Még ha alapjában véve nincs is gondja kutyusunk a vízzel, nem kínként éli meg a fürdést, azért a séta utáni fürdés kényszere nem a legjobb. A gazdi dolga is nehezebb, hiszen nyárom mennyivel egyszerűbb, de ha túlzásba esik a fürdetéssel, akkor még árthat is kedvencének.

Fürdetéskor feltétlenül figyelembe kell venni, hogy csak akkor kerüljön vízbe az eb, amikor feltétlenül szükséges. A fürdés ne legyen kényszer. Még a lakásban tartott állatokat sem lenne szabad évente 4-5 alkalomnál többször fürdetni. Akkor is nyaktól lefelé kell a kutyát a víznek érnie úgy, hogy a fej, a szemek és a füleket ne érje, vagyis közvetlen vízsugár ne érintse. Ha sokszor fürdetjük kedvenceinket, akkor azt a természetes védelmet távolítjuk el szőrükről és bőrükről, amely az immunrendszer védelmében is közrejátszik, valamint a bőrt is hidratálja. A sok fürdetéssel nem szebb lesz a kutya szőre, hanem csak egyre zsírosabbá válik, amelyet tapintani is lehet. A zsíros szőr a port is jobban felfogja, amely egyáltalán nem kedvező a kutya bőrére nézve.

Ha csak esett kint az eső és a séta után nem koszos, csak vizes az eb, akkor érdemesebb kihagyni a fürdetést. Elég, ha csak egy jó nedvszívó ruhával áttöröljük a kutyus bundáját, lábait. Ha azonban nemcsak nedves az állat, de sáros is, akkor vízzel átitatott ruhával kell mancsait és azt a részt, ahol még koszos áttörölni. Ha a sár nagyobb darabban rászáradt a kutyára, akkor attól puha kefe használatával szabaduljunk meg.

Fontos, hogy ne kapcsolódjon rossz élménye a kutyának a séta utáni procedúrához, és a fürdéshez sem. Próbáljuk azt olyanná tenni, hogy a már nem is minden vágya a kutyánknak, de legalább ne legyen gyűlöletes sem.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)