Jump to content

Egy igazi madárvédő távozott

2017. 02. 25. 19:00

Ausztrália Middle nevezetű szigetén békességben éltek a kék pingvinek addig, amíg a rókák nem fenyegették állományukat.

A szigeten több ezer kék pingvin élte mindennapjait. A területen feltűntek rókák, akik kedvükre lakomáztak a pingvinekből. A jólétnek köszönhetően a rókák elszaporodtak és így felbillent a kolónia egyensúlya. Addig fajult a rókák vadászata, hogy végül alig maradt belőlük néhány példány.

Állatvédők keltek a pingvinek megsegítésére, de segítség nélkül nem ment. A szigeten élt egy tyúktenyésztéssel foglalkozó férfi, akit abruzzói juhászkutyája segített azok őrzésében. Akkor jött az ötlet, hogy a kutyus folytathatná munkáját, csak nem tyúkokra figyelne, hanem kék pingvinekre.

Így történt, hogy Oddball oltalmában a rókák meg sem merték a pingvineket közelíteni. A röpképtelen madarak szaporodhattak és a kutyus vigyázott rájuk. A kutyus munkájáról filmet is forgattak. Manapság már több abruzzói juhászkutya őrzi a pingvinek nyugalmát. Ez a kezdeményezés pedig elnyerte az ausztrál természetvédelmi díjat is.

Oddball 15 éven keresztül szolgálta gazdáját és a madarakat, most azonban már az örök vadászmezőkön védelmezi tollasait.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk))