Jump to content

Hrabal kívánsága

2017. 02. 28. 06:00

Bohumil Hrabal, a cseh író nemcsak irodalmi alkotásairól híres, hanem ismert volt macskák iránti legendás kötődéséről is.

Mindig is körülvette magát macskákkal. Volt, hogy akár tíz macskája is volt. Szerette jelenlétüket és közelségüket, hiszen kedvencei mindig őszinte szeretettel várták haza gazdájukat. Írásaiban is gyakran feltűnt a macska és az ember kommunikációja.

A sors hrabali fintora, hogy halála akkor következett be, amikor kórházi bent tartózkodása közben az ablakból akart galambokat etetni, csakhogy kizuhant és nem élte túl a balesetet.

Hrabal nem bízta a véletlenre. Az volt a kívánsága, hogy ha meghalna, akkor soha semmilyen emléktáblát ne állítsanak számra csak akkor, ha ahhoz kutyák is hozzáférhetnek és lepisilhetik.

Magyarországon teljesítették Hrabal kívánságát. Emeltek táblát Budapesten, de az olyan magasságban helyezték el, hogy a kutyák is meg tudják tisztelni. Hrabal igazi állatbarát volt, de hasonló módon rajongott a sörért is. Stílusosan tehát egy söröző bejáratában kapott helyet a tábla. Amit kért Hrabal, azt a kutyusok meg is teszik.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)