Jump to content

Minden a jó szaglás érdekét szolgálja

2017. 03. 09. 07:00

A kutyák érzékszervei sokkal fejlettebbek, mint az emberé. Nem véletlen, hogy szaglásukat felhasználják az ember szolgálatába is.

A rend védelme, a nyomozások érdekében előszeretettel használják a kutyusokat. Amíg egyes kutyafajták, amelyek a vadászatban ügyeskednek, főleg a látásukra és a gyorsaságukra támaszkodnak és az alapján követik a zsákmányt, a rendőr ebek inkább az orrukra hagyatkoznak. Az angol véreb is egy nyomozókutya, és az ő látásuk és gyorsaságuk is lehet lenyűgöző, de a szaglásuk annyira megbízható, hogy még az amerikai bírák is elfogadják annak eredményét. Főleg bűnözőket és eltűnt személyeket kerestetnek velük, munkájukat régóta nagyra értékeli az ember. Még akkor is képes követni a keresett személy nyomait, ha már két napja eltűnt, ehhez az azonban eső- és szélmentes időjárás szükséges.

Az, hogy ennyire megbízható az orruk annak köszönhető, hogy az embernél nagyjából negyvenszer nagyobb szaglóhámmal rendelkezik. A nagy fülei, a bő nyálképzés és a fej laza bőre is azt segíti, hogy a szagokhoz minél intenzívebben hozzájuthasson.

A rendőrkutyák szinte ráéreznek az ember egyedi jellegzetességeire. Mintha újlenyomat alapján keresné az adott személyt.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)