Jump to content

Nem egykutya

2017. 04. 05. 20:00

A kutyabarátok számára szinte mindegy, hogy fajtiszta vagy kerekékről van szó. A kutyákat jellemük, hűségük, okosságuk miatt szeretjük.

Vannak, akik kimondottan egy fajtára esküsznek, de sokunk számára mit sem számít, hogy egy eb fajtatiszta vérvonalú vagy keverék állat. A lényeg, hogy kutya, és ez a tény már önmagában pozitívan hat az emberek többségére.

Kérdőíves felmérés során magyar kutatók számára kiderült, hogy mennyi különbség van a keverék és fajta tiszta eb között. A kérdőív tartalmazott népességgel, környezeti és tartási körülményekkel kapcsolatos kérdéseket. A felmérés eredményeként azt kapták, hogy a keverék állatok átlag életkora magasabb, mint a fajtatisztáké. Az is kiderült, hogy aki keverék állatot tart, azok közül a gazdik közül többen nők, általában alacsonyabbak és fiatalabbak is, valamint kisebb tapasztalattal rendelkeznek a kutyatartásban. Sokkal több a mentett kutyák száma a keverékek esetében, és az ilyen állatokat általában egyedül tartják otthonukban az emberek.

Az is kiderült, hogy a fajtatiszta állatok általában jobban idomulnak gazdijaik igényeihez, mint a keverékek. A keverék állatok közül azok tudnak szaporodni, akik gyorsan alkalmazkodnak a helyzetekhez, akik hatékonyak a problémamegoldásban. Ez azonban kiegyensúlyozatlanságot idézhet elő, ám sokkal jobban lehet őket kiképezni. A tenyészetett kutyusok esetében nemcsak a külső jegyeket veszik szempontul, hanem a viselkedést is. Az így kiválogatott állatokat sokkal inkább kielégítik az ember kívánalmait.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)