Jump to content

A vedlés hogyanja és mikéntje

2017. 06. 10. 08:00

Ahogy közeledik a jó idő, úgy találkozhatunk kutyánk és macskánk nagyobb csomóban megszabadult szőrétől, ez a vedlés.

A vedlés egy olyan biológiai folyamat, amelynek során a kutya lecseréli bundáját. Az állat alkalmazkodik a környezeti és a természeti változásokhoz, és szervezete reagál arra. Megkülönböztetünk életkorral járó vedlést, valamint időszakos és állandó vedlést.

Imádjuk a kölyökkutyákat, mert nemcsak édes ábrázatúak, de puha szőrűek, mindegy, hogy melyik fajtába tartoznak. A fajtának megfelelően megnő a szőrük és a fajtára jellemző sajátosságokkal rendelkeznek növésük során. Az időjáráshoz igazodva tavasszal és ősszel vedlenek a kutyák, ez az időszakos vedlés. Tavasszal megszabadulnak a vastag, sokat védő bundától, amelyet felvált a vékonyabb.

Az állandó vedlés leginkább azokra a kutyusokra jellemző, amelyek állandóan benti körülményeket élveznek. Mivel az így tartott állatoknak nincs szüksége a védelemre, hiszen amúgy is melegben vannak, így számukra a szőrszálak kihullása attól függ, hogy a szőrhagymák hogyan érnek. Ilyen értelemben ezek az állatok vedlése állandó.

Vannak olyan kutyafajták, amelyek testét alig vagy nem is borítja szőr. A csupasz kutyák esetében nem kell tartani a szőrhullástól, ám némelyik eb valamilyen betegség következtében is elhullathatja a szőrét. Főleg a hormonális betegségek okozhatnak szőrhullást, akár kopaszságot, vagy akár a cukorbetegség is. Az alapbetegség kezelés és megszüntetése után a kutya szőre újból kinőhet.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)