Jump to content

Odafigyeléssel szép lehet az öregkor

2017. 07. 29. 08:00

Csak a koruk, a mozgásuk, a játékosságuk változik meg, de az öreg kutya ugyanaz, mint amelyik volt.

Mégis, a kutyák korosodásával több gazdi kíván megszabadulni kedvencétől azért, mert már nem úgy látja el házőrző funkcióját, valamint az öregedés betegségekkel járhat, amelyeknek kezelése számos járulékos költséget von maga után. Sokan nem tudják ezeket finanszírozni, mások azonban nem is akarnak kínlódni egy idős állattal.

Azért, hogy az idősödő ebünk élete teljes és kiegyensúlyozott legyen, tenni kell. A jól gondozott állatokra is igaz lehet a túlsúly. Fiatalabb állatnál is megterhelő a túlsúly cipelése, de idősebb állatok számára ez még nehézkesebb. Ízületi gyulladás, cukorbetegség is felütheti a fejét, ezért súlycsökkentést kell előidézni, méghozzá diétás koszttal. Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes az állatorvossal erről konzultálni. Arra is oda kell figyelni, hogy mit teszünk koros kutyusunk elé. A kor számos olyan dolgot előhozhat, amellyel azelőtt nem találkoztunk. Sokkal jobban össze kell válogatni az idős állat étrendjét, főleg akkor, ha már gyomor- és emésztési problémával is küzd.

Nemcsak a megfelelő táplálékra kell odafigyelni, hanem a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Az idős kutyusok hamarabb kiszáradnak, ezért noszogatni kell őket a több ivásra, különben vesebetegség, kiszáradás léphet fel.

Az emberekre is jellemző, hogy a korral sorra veszítik el fogaikat. Nos, pont így szükséges figyelni az öregedő kutyusok fogaira is. A szárazeledelek segítenek a fogkő eltávolításában, de ki lehet és érdemes is próbálni a kutyafogkefét.

Mozogjatok együtt, járjatok el rövidebb sétákra, és fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)