Jump to content

Kutyavéradás

2017. 07. 30. 19:00

Számos alkalommal rendeznek az ország nagyon sok pontján véradást, mert ismert, hogy egy műtéthez, egyes kezelésekhez mennyi vérre van szükségük a rászorulóknak.

Nem működik ez másként kutyáink esetében sem. Ha súlyos sérülés éri a kutyák valamelyikét és a baleset komoly vérveszteséggel jár, daganatos vagy fertőző betegséget kell kezelni, ugyanúgy szükségük lehet a vér pótlására.

Az a kutyus adhat vért, amelyik 25 kg feletti súlyú, betöltötte első évét, de fiatalabb hét évnél. Ha nőstény a véradó állat, akkor még ellés előtt álljon, vagy ivartalanított legyen. Fontos követelmény, hogy kórtörténetében ne szerepeljen komoly betegség, gyógyszeres kezelés, vérképe alapján egészséges állat legyen. Vértesztje negatív legyen szívférgességre.

Egyértelmű követelmény, hogy a megfelelő oltásokkal rendelkezzen.

Ezek mellett az sem árt, ha nyugodt természetű állatról van szó, aki nem esik pánikba, ha az orvosi rendelő közelébe viszik.

A véradás nagyjából 10-30 percet vesz igénybe, általában a nyaki vénából nyerik ki a vért, vagy a lábak vénáit használják erre a műveletre. A véradó kutyus akár 3-4 másik ebnek segíthet.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)