Jump to content

A kutyák szaglással érzékelik az időt

2017. 10. 18. 07:00

A kutyák lábán nem fityeg karóra, és talán szükségük sincs arra, hogy tisztában legyenek azzal, hány óra is van épp, mindenesetre mégis tudják.

Azon is sokat töprengtünk, mire végre kiderült, hogy a madarak hogyan tájékozódnak iránytű nélkül. A kutyáknak sincs órájuk, állítólag mégis érzékelik azt, hogy mennyi az idő. Nem pillantanak az óra számlapjára, hanem egészen más módszert használnak.

Legalábbis egy kutyák kognitív képességeivel foglalkozó nő, aki ebben a témában könyvet is írt, azt feltételezi, hogy sokkal inkább a szaglásukra hagyatkoznak.

Ismert tény, hogy milyen jó a szaglásuk. Az ebek orrában százmillióval több olyan receptorsejt van, ami az illatokat érzékeli és az agy felé továbbítja a jelet, mint az embernek. A jó szaglásukat mi emberek is kihasználjuk, de arra kevesen gondoltunk volna, hogy az időt is kiszimatolják.

Valóban nagyon jó a szaglásuk, és sokkal hatékonyabban használják fel ezt az érzékszervüket, mint mást. A látásuk is kiváló, de főleg szaglásukkal érzékelik a világot. Számukra minden napszaknak megvan a maga jellegzetes szaga, így abból tudják, hogy hány óra van. Ráadásul orrlyukaik egymástól függetlenül is képesek az illatokat felfogni és értelmezni, így a kutyák szaglása olyan, mint a térlátás.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)