Jump to content

Egyre többen lehetnek cukorbetegek

2017. 12. 11. 06:00

Sokan élnek a cukorbetegséggel és annak kellemetlenségeivel. A megfelelő életmóddal azonban kordában lehet tartani a diabéteszt. Tudtad, hogy egyre több kutya és macska is szenvedhet ebben a betegségben?

Minden századik kutyus diabéteszes, csakhogy ez a szám emelkedik. A cukorbetegség következtében a szervezet nem termel elegendő inzulint, amely a glükóz felhasználásában segít. Ezáltal tudja a test a vércukorszintet kordában tartani. Ha a szervezetben nem termelődik elég inzulin, akkor az egyensúly megbomlik és a vér glükózszintje megnövekedik.

Igaz ez az emberekre és macskáinkra, kutyáinkra is.

Ahogy köztünk is egyre több az elhízott ember, úgy a velünk élő állatok közt is megjelent az elhízás, amely közrejátszhat a cukorbetegség kialakulásában. Azonban ezentúl hormonális rendellenesség, hasnyálmirigy gyulladás vagy akár daganat is okozhat diabéteszt.

Kutyák esetében a nőstény állatok sokkal veszélyeztetettebbek a cukorbetegségben, mint a hímek. A tüzelő szukák szervezetében ugyanis megemelkedik a progeszteron nevű hormon szintje, amely kihat erre a betegségre. Megoldás lehet az ivartalanítás.

Kutyák és macskák egyaránt érintettek lehetnek a diabéteszben. Amíg a kutyák esetében a nőstény állatok közt több a cukorbeteg, a macskák esetében fordítva van. Köztük is az ivartalanított macskák esetében jelentkezik a betegség.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszhat genetikai hajlam is, de az elhízás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly nem könnyíti a helyzetet.

Kutyák és macskák esetében is jelei vannak a cukorbetegségnek. A sok vizeléssel igyekszik a szervezet megszabadulni a cukortól. Mivel azonban így sok folyadékot veszít az állat, sokat is iszik. Bágyadt, kedvetlen lehet a kutya, macska, de ha aceton szagot érzel leheletében, az már biztos jele a diabétesznek.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)