Jump to content

Szélmalomharc a kóbor ebekért

2017. 12. 15. 06:00

Nagyon sok a tennivalójuk a menhelyen dolgozóknak. Nem véletlenül örülnek minden önkéntes kéznek, adománynak. Áldozatos munkájuk ellenére nem fogynak az utcákon kóborló állatok.

Télvíz idején sok nehézséget kell leküzdeniük a menhelyek vezetőinek, az ott dolgozóknak. Fel kell venniük a versenyt a hideggel is, pedig sokszor okoz gondot a telep túlzsúfoltsága. Nem jut elég széltől, csapadéktól, fagytól mentes kutyaól minden kutyára, az állatok élelmezése is gondokba ütközhet.

Karácsony közeledtével kapva kapnak a menhelyek arra, hogy ilyenkor az emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak az adományozásra. Az országban működő menhelyek legtöbbje támogatásra szorul. Hétvégén tartottak egy kerekasztal beszélgetést szakértők és képviselők vettek részt az eseményen.

Gondoltad-e, hogy a kóbor kutya lényegében az állam tulajdonában van? Márpedig így van. Ez azért van így, mert a gyepmesteri telepek szabályozását utoljára 1967-ben módosították, azóta nem korszerűsítették. Hiába folytatnak kemény harcokat a kidobott állatok megmentése ügyében az állatvédők, csak töredéküknek tudnak helyet biztosítani telepeken, menhelyeken. Így is nagyon sok kutya él gazda nélkül, kóbor állatként. Ha be is kerülnek a kutyák a menhelyekre, de sokáig senki sem jelentkezik értük, hogy magukhoz vegyék, nem marad más hátra, mint az elaltatás.

A Cofidis Magyarország és a Hangya Közösség azért fogott össze, hogy a lakosság figyelmét is a menhelyek támogatására irányítsa. A gyűjtött pénzből közel száz kutyaházat tudtak vásárolni és vidéki menhelyekbe juttatták el azokat.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)