Jump to content

A hűségesek netovábbjai

2017. 12. 19. 20:00

Közhelynek számító, ámde helyálló kijelentés, hogy a kutyák hűséges tásaink. Sok fajtájuk közül vannak még ragaszkodóbbak is.

Nem véletlenül társai az embernek a kutyák, ráadásul így van ez már nagyon régóta. Ők azok, akik mindig mellettünk állnak. Nincs bennük kétkedés, intrika, irigység. Egyszerűen csak szeretik a gazdájukat. Minden kutya lehet hűséges társ, de van néhány fajta, amelyik talán a leghűségesebb.

Kezdjük rögtön egy igazi hungarikummal, a magyar vizslával. Az intelligens vadászkutya igazi családtag, aki a gyerekekkel is jól kijön.

A Japán kutyafajta, az akita inu is egyike azoknak a fajtáknak, amelyek legendásak hűségükről.

Talán nem is gondolnánk, de az egyesek számára ijesztő arcberendezésű bullterrier is igazán jó családi kutyus. A mozgékony, kiegyensúlyozott kutyus hamar belopja az ember szívébe magát még a sokak számára ijesztő fejforma ellenére is.

A termetét meghazudtoló bullmasztiff egy nyugodt és nem igazán befolyásolható fajta. A gyerekek igazán jó barátja, amolyan birkatürelmű óriás. Ez mondható el a boxerről is. Habár kiállása alapján akár harci kutyának is nézhetnénk, valójában csupa jóindulat és játékosság jellemzi.

A Colombo kutyája, vagyis a basset hound is egy kedves kutya, habár hangja megijeszthet bárkit. Az ugyanis mély és öblös, de szereti a gyerekeket, kedves kutyus.

Kedvelt kutyafajta a labrador retriever, mert nagyon értelmes és kiegyensúlyozott fajta. Szeret az emberek társaságában lenni, nem agresszív és nem is félénk. A játékos kutyák nem is igazán alkalmasak a házőrzés feladatát ellátni.

Habár agresszív kutyafajtának nyilvánították ki a dobbermant is, valójában egy nagyon engedelmes és hűséges kutya akkor, ha kölyökként jó nevelést kapott. Szereti a gyerekeket, de elég energikus, mozgékony és erős is, így gyerekek mellé felnőtt felügyeletével érdemes engedni.

A puli hozzánk amúgy is közel áll, hiszen egy újabb ősi magyar kutyafajtáról van szó. Az intelligens és tanulékony terelőkutya munkájára ma már nem mindig tart igényt az ember, azonban lesi gazdája minden szavát. Imádja a gyerekeket, élénk.

Bármelyik fajta kutya van mellettünk, legyen az fajtiszta vagy keverék, mi családtagként kezeljük őket. Legalábbis azok, akik felelős gazdiként tartunk kutyát.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)