Jump to content

Aranyszabályok kutyasétáltatáskor

2017. 12. 19. 06:00

Aki otthonában tartja kutyáját, az naponta rákényszerül a testmozgásra kutyasétáltatás formájában. Olykor a kertes házban élő is sétára fogják kedvencüket. Hogyan?

Nem mindegy azonban hogyan tesszük, vannak ugyanis bizonyos szabályok, amiket be kell tartani. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ha közterületen sétálunk kutyánkkal, azt csakis pórázzal tehetjük meg. Amint kilépünk a küszöbön, vagy a kapun, onnan már érvényes a szabály.

Bármennyire kedves és emberekkel barátságos a kutyusunk, nem mindenki örül egy idegen kutya barátkozásának. Vannak, akik félnek, míg mások nem is szeretik a kutyusokat. De még a pórázon vezetett kutyus is odaszaladhat idegenhez, ha kiereszthető pórázra van kapcsolva. Ez a fajta póráz nagyobb szabadságot ad ugyan, de vannak helyzetek és pillanatok, amikor túlságosan messzire engedi a gazdi az ebet, és nincs megfelelő ideje arra, hogy visszahúzza magához kedvencét. Javasolt mindig magunk mellett tartani a kutyát. A nagyobb városokban már vannak direkt erre a célra kialakított kutyafuttatók, játszóretek, ahol szabadon lehet engedni a kutyust az elkerített területen.

A sétáink alkalmával nemcsak emberekkel találkozhatunk, hanem más kutyusokkal is. Figyelembe kell venni a másik gazdi viselkedését. Van, aki nem szereti sajátja mellé engedni az idegen állatot. Valószínűleg ismeri jól saját kedvencét. Habár az utcán sétálók sokszor éreznek késztetést arra, hogy megsimogassanak egy ebet, a gazdinak kell szólnia, ha tudja kutyájáról, hogy nem szereti az idegen emberek közelségét. Amennyiben ez nem áll fent, a kutyus szívesen veszi az extra figyelmet, úgy nyugodtan meg lehet simogatni.

Szájkosár viselés a tömegközlekedési eszközön kötelező, valamint sétáltatás során annak az ebnek az esetén, amely veszélyes fajtába sorolt.

Nemcsak a testmozgás a séta lényege, hanem ilyenkor intézi el kisebb és nagyobb dolgát a kutyus. Amit maga mögött hagy, azt bizony a gazdinak kell összegyűjtenie.

Amikor sétára visszük kutyánkat, a vezér szerepében kell lennünk, hiszen kezünkben a póráz, így az irányítás is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)