Jump to content

Elkaphatja a kutya az influenzát?

2018. 03. 01. 20:00

Szerte az országban tombol az influenza-járvány. A kellemetlen tünetekkel sokan keresik fel orvosukat és kényszerülnek néhány nap pihenőre. Mi a helyzet a velünk élő kutyákkal?

A velünk, a lakásban élő állatok össze vannak a gazdikkal zárva. Még akkor is, ha a gazdi a cseppfertőzéssel terjedő influenzában nyomja otthon az ágyat. A magas lázzal kínlódó ember számára jót tehet a kedvence odabújása, de felvetődhet a kérdés, hogy vajon a kutyus elkaphatja-e tőlünk a betegséget?

Való igaz, hogy Amerika egyes területein egy olyan influenza vírustörzs tűnt fel, amely a kutyák közötti megbetegedésért is felelős. Mielőtt azonban kiutasítanánk az eddig lakásban élő kutyáinkat, nem kell feleslegesen megijedni, mert eddig csak két vírustörzs volt veszélyes állatokra is. Ettől függetlenül hazánkban még egyet sem mutattak ki.

A kutyára veszélyes influenzát az állatok egymás között elkaphatják, azonban köztük a fertőzés mindig jóval alacsonyabb számú, mint emberek esetében.

Ha influenzához hasonló tüneteket produkál egy kutyus, azaz tüsszög, lázas, étvágytalan, biztos, hogy nem influenzáról van szó, de állatorvosnak érdemes megmutatni. A megfázás attól még érintheti négylábúinkat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)