Jump to content

A szimatolás az életük

2022. 04. 02. 19:00

Ha a kutyákról kellene jellemző tulajdonságokat mondani melyik lenne az?

Valószínűleg az egyik az ugatás, a másik pedig a szimatolás lenne. Való igaz, hogy ez két jellemző viselkedése bármelyik kutyának, de annál sokkal több is lehet. A szimatolással természetesen beazonosít a kutyus, azonban a mentális és fizikai egészség fenntartása miatt is fontos. Ezt egy kutatással bizonyították be.

Különböző sétálási típus során a szimatolás mindig jellemző volt, de rövid pórázra fogva ez jóval rövidebb időt jelentett, mint póráz nélkül. Márpedig a több szimat alacsonyabb pulzust jelentett az ebek számára. A kutatás során megfigyelték azt is, hogy van, amikor a kutyák megrázzák magukat. Mintha az orrukat megcsiklandozta volna valami, vagy le akarnának rázni magukról valamit. A vizsgálatból kiderült, hogy ez a rázkódás akkor jelentkezik, ha felmegy a pulzusuk. A rázással megszabadulnak a kellemetlenségtől (legyen az bármi) és a pulzus is visszaáll a normál értékre. Így a lelki béke is helyre áll és az egészség is.

A kutyák orra a szaglászásra lett teremtve. Egy séta számukra olyan, mint a gyerekeknek a játszótér. Hagyjuk őket felfedezni a környezetet a szagok által!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)