Jump to content

Kicsi, de legalább támad

2022. 05. 23. 19:00

Minél kisebb, annál ugatósabb és támadóbb? Ismerős ez sok, kistestű kutyás gazdinak, de azoknak is lehet, akiket vadul megugatott már egy tenyérnyi kutya.

Volt a szomszédunkban egy zsebkendőnyi méretű csivava. Szó szerint kezében vitte a gazdája, csak a dolgát elvégezni tette le a földre. Olyankor azonban mintha szupererőt szívott volna magába. Ami mozgott, azt megugatta, ha túl fenyegetőnek vélte, akkor neki is rontott. Az egész környék a miniatűr ebtől zengett.

Azt mondják, hogy az ilyen támadó, ugató kisméretű kutyusok nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mekkorák. Vizsgálták már ezt a kérdést, de a tanulmány megcáfolta mindezt, vagyis az állatok igenis tudják, hogy mekkorák.

A kutyákat is tesztelték ebben a kérdésben. Három méretű lyukkal vizsgálták azt, hogy az ebek tisztában vannak-e méreteikkel. Az első lyuk egy testüknél nagyobb volt, vagyis könnyedén átfértek rajta. A következő a testükkel nagyjából azonos méretű nyílás, amelyiken kicsit préselniük kellett magukat, de átfértek azon. A legutolsó egy olyan kicsi lyuk volt, amelyen biztosan nem tudták átjutni. A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy a nagy lyukhoz magabiztosan haladtak és menták át azon, míg a méretükkel azonos nyílást már sokkal óvatosabban közelítették meg. Ennek alapján a kutyák rendelkeznek testtudattal. De akkor miért ennyire támadóak a kistestű kutyusok?

Talán éppen az embertől ered az, hogy a kicsi kutyák esetében nem tanítjuk meg nekik azt, hogy ne harapjanak, hiszen kicsik, így nem jelentenek veszélyt. A közepes és nagytestű kutyák esetében pedig alapvetően igyekszik az ember szelíd és jólnevelt kutyát nevelni. Magyarázat lehet erre a viselkedésre az is, hogy eleve így lépnek fel minden náluk nagyobb teremtménnyel, hogy megijedjenek tőlük, vagy legalábbis megmutassák, hogy tudnak támadni, ha szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)