Jump to content

Se nem kicsi, se nem nagy – vagyis az ideális kutyaól

2022. 12. 07. 19:00

Néhány nappal ezelőtt az otthonomhoz közel sétáltam és felfigyeltem egy nagytestű, láncra vert kutyára, amelyik lakhelye egy fém hordó volt. Felháborodtam azon, hogy ezt egy gazdi komolyan gondolja.

Tényleg ennyire nincsenek tisztában az emberek, hogy mi a jó egy állatnak? Nem kell sem állatorvosnak lenni, sem más diplomásnak ahhoz, hogy rádöbbenjünk, a fémhordó télen hideg, nyáron meleg. Avagy a funkcióját nemhogy nem tölti be kutyaólként, de még ront is a helyzeten.

Akkor mégis, milyen a jó kutyaól?

Az mindig a kutya méretétől függ. Azt kell figyelembe venni, hogy az állat kényelmesen elférjen a házban, meg tudjon benne fordulni. Az sem jó, ha túl nagy, mert akkor nem tudja a testhőmérsékletével felfűteni a házat és fázhat benne. Azaz a nagytestű kutyának sincs szüksége óriási házra.

Fontos, hogy talpakon álljon, vagy ha az nincs, akkor mi emeljük meg azért, hogy még melegebb legyen.

Az a legjobb, ha az ól ajtajára direkt erre a célra készített, hajlékony műanyag ajtó kerül. A bármilyen textil felfogatása azért nem célszerű, mert az beszívja a nedvességet (a kutya szőréről átveszi a vizet, vagy az eső, dér megáztatja) és ez sem segít a hőérzeten.

Bármennyire régimódinak tűnik, a kutyaház legjobb és legtermészetesebb szigetelése a szalma. Ebben az állat is jól érzi magát és az esetlegesen bekerülő nedvességet is képes elvezetni. Nem úgy a bármilyen ruhaanyaggal való bélelés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)