Jump to content

Ötezer éve élhetnek velünk a macskák

2013. 12. 19. 15:01

A legújabb régészeti leletek szerint a macska háziasítása legalább 5300 éve kezdődött Kínában. A földművesek valószínűleg örültek, hogy a macskák megtizedelik a magtárakban garázdálkodó kártevőket, a macskák pedig kihasználták a bőséges táplálékforrást.

Egy nemzetközi kutatócsoport egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy 5300 éve már együtt éltek a macskák és a farmerek a kínai Csüanhucun faluban. „Adataink arra utalnak, hogy a macskákat a magvakat tároló raktárakban garázdálkodó kis állatok, leginkább rágcsálók vonzották az ősi, mezőgazdasággal foglalkozó falvakba” - mondta Fiona Marshall, a St. Louis-i Washington Egyetem régésze, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent cikk társszerzője. A tanulmány az első közvetlen bizonyíték a macskák háziasítási folyamatára.

Csüanhucun falu 5300 évvel ezelőtt élelemforrást jelentett a macskák számára" - mondta Marshall. „Még ha ezek a macskák nem is voltak háziasítottak, bizonyítékaink alátámasztják, hogy a farmerek közvetlen közelségében éltek, és a kapcsolat mindkét fél számára kedvező volt.

Az ősi régészeti helyeken ritkán találnak macskamaradványokat, ezért keveset lehet tudni a háziasításukról. Régebben úgy gondolták, hogy a macskákat az ősi Egyiptomban háziasították úgy 4000 éve, de az újabb tanulmányok arra utalnak, hogy az emberekkel való közeli kapcsolat jóval korábbra tehető. Ezt megerősíti egy majdnem 10 000 éves ciprusi lelet, ahol egy vadmacskát temettek el egy ember közelében.

Az origo.hu cikkéből kiderül, a Csüanhucunban folyó ásatások során legalább két macskából származó nyolc csontot elemeztek a kutatók. A szén- és nitrogénizotópos vizsgálatok azt mutatták, hogy a macskák olyan állatokat - valószínűleg rágcsálókat - ettek, amelyek termesztett kölessel táplálkoztak. Az egyik idősebb példány volt, ami azt jelzi, hogy jól élt a faluban.

Az újabb DNS-vizsgálatok arra utalnak, hogy a világon élő mintegy 600 millió házimacska a közel-keleti vagy más néven afrikai vadmacska (Felis silvestris lybica) leszármazottja lehet. Jelenleg még nincs DNS-bizonyíték arra, hogy a csüanhucuni macskák a közel-keleti vadmacskák közeli rokonai-e. Ha igen, akkor az arra utal, hogy nem Kínában, hanem valahol másutt kezdték meg a háziasításukat, és később telepítették be a vidékre. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy Kína korábban nem gondolt szerepet játszott a macskák háziasításában. Ezt a kérdést majd a maradványok most folyó DNS-elemzése fogja tisztázni.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/origo.hu