Jump to content

A macskatartás problémái

2014. 01. 10. 12:32

Ha nem szeretnél házi kedvencet tartani, akkor most valószínűleg nem olvasnád e sorokat. De valami mégis visszatart attól, hogy belevágj? Talán félsz attól, hogy allergiás lehetsz a macskára, vagy másvalaki a családban? Vagy netán attól rettegsz, hogy a cica majd összekarmolja a bútorokat? Esetleg a család többi tagja nem egyezik bele?

Bármi legyen az ok, azonban szinte mindenre létezik valamilyen megoldás. Ha allergiás vagy a szőrre, ideális esetben az a teendő, hogy kerüljük az allergénforrást, így minimalizálva a tüneteket. Első lépésként végeztess allergiatesztet, hogy megtudd, okozhat-e egészségügyi gondot a cicus. Abban az esetben sincs vége a világnak, ha a teszt pozitív. Tájékozódj pontosan, hogy ez mivel is jár, és mit lehet tenni ellene.

Például az allergiát nem az állat szőre, hanem a nyálában lévő fehérje okozza, ami cicamosdáskor kerül a szőrére. Erre nem épp az a legjobb megoldás, hogy ezután szappanos vízzel mosdatod a macskát, mert az nem tesz jót az egészségének hosszú távon. Viszont nedves kefével érdemes tisztítani a bundáját, mert akkor kevesebb szőrt hagy el a lakásban.

A vedléstől se kell félni, hiszen teljesen normális dolog, ahogy az embernél is, úgy az állat is hullatja a szőrét. Leginkább a tavasz-őszi szőrzet-váltáskor van nagyobb mennyiségű belőle. De az állat egészségügyi probléma esetén is hullhat a szőre (stressz, betegség, elégtelen táplálkozás, fertőzés). Erre a megoldás a macska megfelelő etetése, rendszeres orvosi vizsgálata, valamint az állat tisztán tartása, bundájának gyakori kifésülése (ilyenkor érdemes bőrhibák, sebek, kullancsok, bolhák után kutakodni.

Ha a kellemetlen szagok tartanak vissza a macskatartástól, akkor nem vagy egyedül. Azonban odafigyeléssel megelőzhető a probléma, a tiszta WC esetén nem fog máshová piszkítani az állat. Néhány egyszerű dolog betartásával könnyen kipipálható ez is. Fontos a megfelelő alom kiválasztása, ásványi anyagok alkotják, melyek magukba szívják a szagokat. Naponta tisztítani és havonta cserélni kell az alom tartalmát. Több macska esetén érdemes macskánként 1 almot rendszeresíteni.

Ha a család ellenzi a kisállatot, nehéz rá gyors és jó megoldást találni. Nem egyszerű és nagy felelősséggel jár egy állat tartása. Ha rendszerető és megbízható vagy és nincs valamilyen komolyabb akadálya, akkor valószínűleg előbb-utóbb megengedik, ha kitartó vagy. De ha csak egyszer is elhanyagolod a tisztán tartását, akkor hamar megtilthatják és az is lehet, hogy búcsúznod kell kedvencedtől. A lényeg, hogy mindig beszéld meg előtte a családoddal, mielőtt beállítanál valamilyen kisállattal.

A macskák gyakran harcolnak egymással vagy gazdáikkal különféle okokból: párzási idő, territórium, étel, kölykök védelme vagy csak néha durvábban játszanak a szokásosnál. Fontos, hogy az agresszív viselkedés esetén kizárhatóak legyenek a különféle betegségek. Gyakran bizalmatlanok, az is könnyen agresszióhoz vezethet, össze kell szokni a cicussal. Ez pedig időt és törődést igényel, az elhanyagolt állatok gyakran válnak agresszívvá.

Fontos tényező, hogy nem olcsó dolog állatot tartani, sokba kerül az orvosi ellátása, az étele, az alom, játékok. És a szabadidőből is sokat kell áldozni rá. Azonban egy játékos cica melegséget áraszt és jókedvre derítheti gazdáját, a macskával (kisállattal) való törődés igen jó stressz űző dolog tud lenni.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/kamaszpanasz.hu