Jump to content

Kapjon e tejet a macskánk?

2014. 03. 11. 13:28

Az emberek többsége úgy tudja, hogy a macskák egyik legkiválóbb táplálékforrása a tehéntej - ami óriási tévedés annak ellenére, hogy a macskák általában tényleg nagyon szeretik a tejet és a tejtermékeket.  A tejjel kapcsolatban az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy a benne lévő tejcukrot, a laktózt, a macskák nem, vagy csak csekély mértékben képesek megemészteni, mert a szervezetükből hiányzik a lebontásukhoz szükséges laktáz nevű enzim. Ennek következtében a tejet ivó macskákban hasmenés alakul ki, amelynek mértéke arányos a felvett tej mennyiségével. Sokan megkérdezik ilyenkor, hogy akkor hogyan lehetséges, hogy vidéken a macskákat rendszeresen tejjel itatták (és itatják), mégsem lett (lesz) semmi bajuk?

Nos, a tej nem mérgező, vagy ártalmas a macskáknak, csak hasmenést okoz náluk, ami viszont a kertbe kijáró macskák esetében rejtve marad, mert általában a háztól messze végzik el a dolgukat. De kérdezzük csak meg egy lakásban tartott szobacica tulajdonosát, hogy miket művel a kedvence az alomtálcán a tej ivását követően!

A másik még nagyon gyakori kérdés ezzel kapcsolatban, hogy ha a macskák a tejben lévő cukrot nem tudják megemészteni, akkor hogyan lehetséges, hogy a kölykök az anyatejtől nem kapnak hasmenést, holott abban is van tejcukor? Ennek nagyon egyszerű oka van. A kölykök szervezete képes a tejcukor emésztését végző laktáz nevű enzim termelésére egészen addig, ameddig arra szükség van, vagyis az elválasztásig! A születést követően a 4.-5. héten, vagyis amikor a kismacska már elkezd szilárd táplálékot is fogyasztani, szervezetében a laktóztermelés folyamatosan csökken, majd felnőtt korára már csak nagyon csekély szinten marad. Ugyanakkor felnőtt macskák tejcukoremésztő képességében lehetnek kisebb eltérések, így egyesek már pár csepptől, míg mások csak nagyobb mennyiségű tejtől kapnak hasmenést.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a tulajdonosok elkövetnek, a kismacskák (és kiskutyák) cukros, és/vagy vízzel hígított tehéntejjel (ún. feles tejjel) való itatása, ami több ok miatt is kifogásolható. Először is, az anyamacska teje sokkal töményebb, mint a tehéntej, tehát nemhogy hígítani, hanem sokkal inkább sűríteni kellene, hogy megfeleljen a szopós kismacska igényeinek, arról nem is beszélve, hogy kristálycukornak semmi keresnivalója nincs egy macska életében. Ráadásul a kristálycukrot a kölyökmacska egyáltalán nem képes megemészteni, és felnőtt korában is csak csekély mértékben (bár valamelyest jobban, mint a tejcukrot). Tehát a cukros tehéntejtől a macska kölyökkorában a kristálycukor miatt, felnőtt korában pedig a tejcukor miatt fog hasmenést kapni.

Ugyanakkor a tejcukrot már nem tartalmazó, ún. fermentált tejtermékek (joghurt, kefír, tejföl), valamint a túró és a sajt ebből a szempontból nem okoznak gondot, mert tejcukrot már nem tartalmaznak, így nyugodtan megetethetők a macskákkal is. A tejtemékek táplálóanyagokban, különösen jól emészthető, magas biológiai értékű fehérjében, kalciumban, A-, D- és K-vitaminokban nagyon gazdag táplálékforrások, ráadásul a macskák nagyon szeretik is ezeket, így házi keverékeikben bátran felhasználhatók alapanyagként.

A fermentált tejtermékek (pl. joghurt) mindemellett még tejsavat és laktobacillusokat is tartlmaznak, amelyek a bélflóra normális működéséhez - vagy antibiotikumos kezelést követően a visszaalakulása érdekében - nagyon hasznos lehet. Vannak kifejezetten joghurt- és kefírimádó cicák, őket reggelente (illetve amikor hazatérnek) nyugodtan kínáljukmeg ezzel a csemegével.

A tejszínhabbal már legyünk óvatosabbak, főleg a készen kapható változatokkal, mert azoknak magas a cukor- és zsírtartalma, és különféle tartósítószereket is nagy mennyiségben tartalmazhatnak. A sajt fehérjében és zsírban nagyon gazdag, értékes takarmány, a macskák főleg a lágyabb változatait, illetve a krémsajtokat kedvelik. Sajtot tehát etethetünk a cicával, de egyszerre ne túl sokat, mert bélsárrekedés kialakulására hajlamosít.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu