Jump to content

Mit tegyünk, ha a gyerek macskát akar, de allergiás?

2014. 04. 08. 12:11

A legtöbb gyerek szeretne otthonra háziállatot, elsősorban kutyát vagy macskát. (Nem véletlen, hogy első szavaik között szerepel a kutya, vagy éppen a cica.) Sajnos azonban napjainkban a legtöbb gyerek allergiás az állatszőrökre. Mit tegyünk ilyenkor, mi a helyes megoldás, hogy a gyereknek a lelke és a szervezete se szenvedjen kárt? Szakemberek szerint van megoldás, ehhez viszont több, fontos szempontot is be kell tartani. Igazából ugyanis nem is a szőrre vagyunk allergiásak, az csak közvetíti a nyálban, verejtékmirigyekben és vizeletben kiválasztódó allergéneket. A lehulló szőr- és bőrdarabok felszíni molekulái váltják ki az allergiás tüneteket, így akár egy szőrtelen macska is okozhat allergiát.

Ugyanakkor az elmúlt évtizedek vizsgálódásai alapján szakemberek megállapították, hogy azokban a háztartásokban, amelyekben kutya, illetve macska él, a születendő gyermekek kisebb eséllyel lesznek allergiások az állatokra. Emellett az állatok tisztán tartása – akár hetente történő fürdetése – is segíthet az allergénterhelés csökkentésében, így elmarad az állandó szipogás, orrfolyás, tüsszögés.

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja hosszas kísérletezés után kimutatta, hogyan észleli az emberi immunrendszer a macska allergénjét. Megállapították, hogy a macskaszőr-allergia kialakulásában jelentős szerepe van, hogy a betegek a macska nyálában, vizeletében és bőrének elhalt hámsejtjeiben található fehérjékre allergiásak ez vált ki az allergiában szenvedőknél többek közt köhögést, tüsszögést, nehéz légzést, orrfolyást.

Ugyanakkor egyes – komolyabb, allergiás asztmában szenvedő betegeknél – a fentiek hatására jelentősen súlyosbodhat az allergia a macskával való találkozás után. Azonban ha a kutya vagy macska kinn lakik a kertben, lényegesen kevesebb allergén jut a lakásba. Ez azonban az állatbarát gyerekeknek nem elfogadható, hiszen ők szeretnek összebújni akár a saját ágyukon is kedvenceikkel.

Ha bebizonyosodott, hogy a gyerek allergiás az állatszőrre, engesztelésül vegyünk neki olyan állatot (halat, teknőst) amely biztosan nem hullatja a szőrét, és még csendesebb is, mint mondjuk egy bagzó macska. . .

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/allatportal.hu