Jump to content

Az idősebb macskák többet esznek

2014. 04. 22. 12:59

A macskatartók ugyanúgy szeretik állatukat kiskorában, mint öreg kivénhedt macskaként. A macskák iránti szeretet olyan, mint az igaz szerelem, elvakít mindent, így valószínűleg fel sem tűnik a gazdinak, hogy a 10-14 éves macskák jóval több táplálékot fogyasztanak, mint a fiatalabbak. Ha a megnövekedett eledel mennyiséget a testsúlyhoz mért energiabevitelként nézzük, akkor is ugyanerre a megállapításra jutunk. Nyilvánvaló ebből, hogy az idős macskáknak több kalória kell. De vajon miért? A válasz abban rejlik, hogy táplálkozásuk során a tápanyagot egyre kevésbé hasznosítják.

Ha a 100 gramm elfogyasztott szárazanyagból, 87 grammnyi beépül a macska szervezetébe, 13 grammnyi pedig távozik, akkor azt mondhatjuk, hogy az emészthetőség 87 %. A Waltham tudósai 18 hónapostól 14 éves korig vizsgálták a macskák emésztési sajátságait, és megállapították, ahogy idősödnek, az étrendjükben szereplő fehérjét és zsírt annál kevésbé tudják megemészteni.

Ez azt jelenti, hogy csökken az a képességük, hogy táplálékukból - a két meghatározó energiaszolgáltató anyagból - energiát nyerjenek. Összességében ezért esznek egyre többet, hogy változatlan napi energia-éhségüket csillapíthassák.

Az aktív, egészséges macskáknak tökéletesen megfelel a jó minőségű konzerv vagy száraz eledel, melyet a kifejlett állatok táplálására állítottak össze. Mindazonáltal, ha a macskánk hízásnak indul, akkor bizony jobb neki a kevesebb kalóriát tartalmazó, de nagy emészthetőségű és kiegyensúlyozott tápértékű tápot adni.

Az idősebb macskák táplálkozása esetében fontos, hogy eledelük tartalmazzon ugyanazt a (vagy inkább kicsivel több) kalóriamennyiséget, mint ami fiatalabb kedvenceinknek szükséges. A fehérjemennyiség legalább akkora kell legyen, mint ami a felnőtt állatoknak szükséges, viszont ugyanannyi, vagy inkább valamivel több zsírt igényelnek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu