Jump to content

Ideális macskaalom

2014. 07. 15. 18:05

Ha lakásban szeretnénk házi kedvencként macskát tartani, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen almos alkalmatosságot keressünk? Ha meg is találjuk rá a megoldást, jön a következő kérdés, hová helyezzük?

Mint minden állat tartásánál, így a macska tartásánál is be kell szerezni pár nélkülözhetetlen felszerelési tárgyat. Az almos feltétlen szükséges a macskatartáshoz. Ideális, ha mindig eggyel több almos doboz van, mint ahány macska. Ha többszintes a macska élőhelye, akkor mind a két szinten biztosítani kell almot. A doboz nagysága sem elhanyagolható. Olyan nagynak kell lennie, hogy a macska meg tudjon benne fordulni. Ha túl kicsi, akkor a cica nem tudja mire kell használni, és más helyet keres dolga elintézésére. Kismacskák esetében pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen a pereme túl magas, hiszen akkor minden alkalommal meg kell másznia azt.

A macska növekedésével párhuzamosan biztosítsuk számára a megfelelő méretű dobozt. Létezik fedeles és fedél nélküli almos doboz. Ha a fedeles mellett döntünk, akkor szükséges meggyőződnünk, hogy a cica könnyedén ki-be tud járkálni. A macskák egy része nem szereti a zárt dobozt, mert kiszolgáltatottnak érzi magát, így nem is használja. Számukra ideálisabb a nyitott doboz.Egy nagyon fontos kérdés, hogy hová kerüljön a macskavécé? Amit nagyon fontos tudni, hogy nem szabad a fekvőhelye vagy az ételes tálja mellé elhelyezni. Csendes, eldugott helyre kell rakni, ahol nincs nagy mozgás. Fontos, hogy biztonságban érezze magát kedvencünk, ugyanis szeretik tudni, hogy mi zajlik körülöttük. Ha több macskát tartunk együtt, akkor biztosítani kell a macskaalmos dobozok megfelelő távolságát annak érdekében, hogy elkerüljünk a területvédésből adódó harcokat.

A lakásban élő macska dobozába számos anyagú alom kerülhet, ám mindegyik macska más. Az egyik csak a homokot szereti, a másik két különböző típusra hajlandó csak a dolgát elvégezni. A gazdák viszont azt részesítik előnybe, amelyik összeáll használat után.A zeolit magába szívja a szagokat és a nedvességet is, hátránya csak az, hogy a zeolit port a macska széthordhatja a lakásban. A szilikagél-alom is népszerű. Az apró műanyag gyöngyök jó nedv- és szagelszívó hatásúak. Ha valamelyik beválik, ne váltogassuk, mert a macskák érzékenyek, az alom váltásával alomra járási szokásaik is megváltozhatnak.

Célszerű az ürüléket és a vizelettől nedves részt lapáttal minden nap eltávolítani. A szennyezett alom nagyságától és a szagok intenzitásától függően rendszeresen kell a dobozt takarítani. Ne használjunk mosószert, ha mégis, akkor alaposan öblítsük le.

(Fotó: modernhippiemag.com)