Jump to content

Segítség, kiscicák születnek! – 2. rész

2014. 07. 26. 11:55

A macska ellése általában hat órán keresztül is eltarthat. A vajúdás kezdetétől számítva egy órán belül világra kellene jönnie az első cicának, aztán pedig 30-60 percenként érkezniük kellene a testvéreknek. Az anyamacska két szülés között körülbelül negyed órát tud pihenni, ez idő alatt a már megszületett kicsinyeit megtisztítja a magzatburoktól és szoptatni kezdi őket. Ha a megszületett apróságokat már egy másik dobozba raktuk, akkor erre az időszakra vissza kell helyezni a kicsiket az anyához. Ilyenkor meg lehet itatni az anyamacskát.

Nagyon ritka az, hogy hat óra elteltével életképes kiscicát hozzon a világra az anya, de ha mégis így történik, akkor feltétlenül állatorvosi vizsgálatot igényel az anya és a kölykei is.

A vajúdás alatt több nem várt esemény is előfordulhat. Ilyen az is, amikor a több órán át tartó erős méhösszehúzódások ellenére sem születtek meg a kismacskák. Állatorvosi beavatkozásra van szükség.

A méhben maradt magzatburok mérgezést okozhat az anyamacska szervezetében, ezért sürgősségi beavatkozásra van szükség.

A több, mint 10 percig szülőcsatornában ragadt kiscica is aggodalomra adhat okot, és ez esetben is szükséges, hogy állatorvos megnézze a nőstény macskát. A legtöbb kiscica fejjel előrefelé születik, de van olyan, amikor farral, farokkal előre történik a születés.

Amikor megszületett az összes kiscica, az anyamacska azonnal végzi anyai teendőit. Ahhoz, hogy az anya el tudja látni kicsinyeit megfelelőn, biztosítani kell számára a megfelelő táplálékot és vizet. Ha valami gond lenne az anyával vagy a kicsinyeivel, szükséges az állatorvosi ellátás.

(Fotó:katkittens.nl)