Jump to content

Kóbor macska

2014. 08. 11. 09:05

Zacskóban, kukába kidobott, szeméttelepen, utcán, erdőben talált, a szomszédházban ellett anyamacskák és ingyen elvihető kiscicák hirdetésivel túlterhelt hirdetési újságok és weboldalak, menhelyre beérkező hívások tömkelege jelzi, hogy elérkezett a kiscica szezon. Az állatvédők feladata megszaporodik ilyenkor.

Rengetegszer hallunk bajba jutott kutyákról, de macskákról sokkal kevesebbet.

Ez azért is van, mert a kutyával ellentétben a macska az ember gondozása nélkül is életképes. A macskák sokkal szaporábbak, mint a kutyák. Ráadásul, ha egy kutya az utcán ellik, a kölykök túlélési esélye igen kicsi. A macskák életképes populációkat tudnak szabadon felnevelni, rejtőzködő életmódjuk miatt nincsenek szem előtt, ráadásul még a termetük miatt sem tartják veszélyesnek azokat.

A kóbor macska populáció kifejlett egyedei több éves utcán töltött idő után már nem alkalmasak arra, hogy háznál, családban éljenek, így ezeket az állatokat békén kell hagyni.

A macska területvédő, egy terület csak bizonyos számú macskát képes eltartani, amely természetesen függ az élelem mennyiségétől.

Akkor adódik gond, ha egy segíteni akaró ember beavatkozik a populáció természetes folyamatába. Ha a macskákat elkezdik etetni, akkor az állatok nem a létfenntartásra fordítják energiájukat, hanem a szaporodásra, így egyre nagyobb számú lesz a macskapopuláció, hiszen élelem van bőven, biztonságban fel tudják nevelni kölykeiket.

Ha egy kóbor macskákkal teli helyről befogjuk az összes példányt, ott akkor is előbb vagy utóbb meg fognak jelenni újabb kóbor állatok, mert az a terület azelőtt is képes volt eltartani az előzőeket. Ezt nevezik vákuum-effektusnak, vagyis a problémát egyáltalán nem oldják meg.

A vákuum-effektus kiküszöbölése a befogott macskák ivartalanításával és visszaengedésével lehetséges. Az ivartalanított állatok nem tudnak tovább szaporodni, de újabb egyedeket sem engednek be területükre. A területen élő rágcsálók azonban a már meglévő populációt el tudják tartani.

(Forrás: donna.hu)