Jump to content

Macskabaleset

2014. 08. 18. 09:05

Egy macska sok olyanra helyre képes fel és bemászni, amit el sem tudnánk képzelni. Azonban van, hogy onnan kiszabadulni vagy nem is tud csak ember segítéségével, vagy pedig olyan sérülést szenved el, ami állatorvosi beavatkozást igényel.

Nekünk gazdiknak kell figyelnie macskánkra. Szeretnek állandóan a lábunk alatt lenni, ezért egy laza és megszokott mozdulattal becsukjuk az ajtót úgy, hogy azt cicánk farka, lába bánja.

Éppen az ablakpárkányon, erkélyláda szélén egyensúlyoz, amikor mi benyitunk a helyiségbe, és már zuhan is a mélybe az ijedt állat. Bár ügyesen egyensúlyoznak, és úgy tartják, hogy a macskának hét élete van, de lehet egy rossz mozdulat, ami súlyos sérülést eredményezhet. A cicák esés közben mindig igyekeznek hasra fordulni és lábait széttartani, amellyel a zuhanást próbálja fékezni. Általában megússzák zúzódásokkal, más kisebb sérüléssel. A lényeg, hogy a cicának legyen ideje a hasára fordulni esés közben, mert így válik képessé, hogy minél kisebb sérülések érjék. Tehát ha mondjuk a negyedik vagy még magasabb szintről zuhan a mélybe, akkor nagyobb az esélye a túlélésre, a kis sérülésekre, mintha mondjuk a második emeletről zuhan le, ahonnan nincs ideje a hasára fordulnia. Az ilyenfajta balesetet könnyen meg lehet előzni, ha a gazda elővigyázatos és rácsot vagy hálót szerel fel az ablakra.

A különböző kisebb sérülések ellátáshoz nem kell nagy szakértelem, így mi magunk is el tudjuk látni, csak megfelelően fertőtleníteni kell a területet, majd a sebet bekötni.

Ha ennél komolyabb sérülésről van szó, természetesen állatorvosi segítségre van szüksége macskánknak. A mély sebeket összevarrja, a törött csontokat helyére illeszti és gipszbe helyezi. Egy nyílt törés fertőzésveszélyes, ezért gyors beavatkozásra van szükség. Ha egy cicát autó ütött el, de nincs rajta külső sérülés, akkor is szükséges, hogy lássa állatorvos, mert belső sérülései lehetnek, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pilisbudaikutyasok.hu)