Jump to content

Macska által terjesztett betegségek

2014. 08. 26. 09:00

Macskapárti vagy? Van macskád? Az ágyban is veled van kedvenced? Ha nem vigyázunk, akár betegségeket gyűjthetünk be szeretett cicánktól. Leginkább azoktól az állatoktól kaphatunk el fertőző betegséget, amelyek kijárnak a lakásból.

Az alábbiakban igyekeztünk azokat az embereket is veszélyeztető betegségeket összegyűjteni, amelyeket macskáktól kaphatunk el.

A macskánkban élősködő bolhák által, vagy jól átsütött hússal kerülhet az állatba és az emberekbe a galandféreg, amelyik gyorsan terjed. Orvosi kezeléssel gyógyítható.

A fertőzött macska átadhatja gazdájának az orsógilisztát, de ugyanúgy a szervezetünkbe kerülhet mosatlan termékek által is, amelyek allergiát, bélelzáródást okozhatnak, majd a bélrendszeren keresztül utazva bármelyik szervet megtámadhatják.

Az orsóféreg okozza a Toxocariasist, amely leginkább a kisgyermekekre veszélyes. Lázzal, hasi fájdalommal, izzadással, a nyirokcsomók megduzzadásával járhat. Gyógyszerrel kezelhető.

A cérnagiliszták a székletben jelennek meg. Tünetei az orrviszketés, hasfájás.

A veszett rókák átadhatják csatangoló cicáinknak a veszettséget, de ma már inkább csak vidéken fordul elő, és ott is ritkán. A veszettség elleni oltással ez megelőzhető.

Az állataink által hazahozott kullancs minket is kiszemelhet táplálékforrásáként, amely a Lyme-kórt vagy az agyhártyagyulladást is átadhatja nekünk.

Macskánk ürülékével kapható el a Toxoplazmózis, amely a várandós kismamákat érinti leginkább. Az, aki gyermekkorában átesett a szinte tünetmentes fertőzésen, utána már nem lesz fogékony a betegségre. De ha a várandós nő előtte soha nem ismerte ezt, esélye van, hogy elkapja, így nagy veszélynek van kitéve születendő gyermeke. Tünete a köhögés, fejfájás, láz, kimerültség, izomfájdalom.

A macska karmolása által is kaphatunk el betegséget, amelyet a Bartonella henselae baktérium okoz és tünetei a láz, fejfájás, nyirokcsomók megduzzadása. Antibiotikummal kezelhető. Komolyabb macskaharapás és karmolás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

A Campylobacter-fertőzést egy baktérium okozza, amelyet az ember elkaphat kedvencétől, de ember is átadhatja másik embernek. Hasmenéssel, hasi fájdalommal és lázzal járó betegség, amely antibiotikummal jól gyógyítható.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://pussingtonpost.com)