Jump to content

Török angóramacska

2014. 08. 29. 09:00

Az angóra és a perzsamacska két egymáshoz hasonló fajta. Mindkettő több évszázaddal ezelőtt keletkezett.

Amíg a perzsamacskák eredete nem tisztázott, addig a török angóra biztosan Ankarából származik. Más macskákkal keresztezték, lehetséges, hogy a perzsacicával is annak érdekében, hogy a mai jellegzetes, selymes hosszú szőrzet kialakuljon. Vagyis nagy valószínűséggel távoli rokona a perzsa az angórának, de a két fajta teljesen különvált és úgy fejlődött tovább.

Az eredeti angóra fehér volt többnyire, szemük színe felemás. Jellegzetességük volt, hogy egyik vagy akár mindkét fülükre is süketek voltak.

A XVI. században úgy került Európába ez a fajta, hogy a szultán ajándékként ilyen macskákat küldött Olaszországba és Franciaországba.

Gyönyörű szőre miatt nagy népszerűségnek örvendett, de amikor más hosszúszőrű macskafajták (köztük a perzsa is) megjelentek, ez az érdeklődés csökkenni kezdett. A fajta tenyésztése szinte leállt. Csak az 1960-as években kezdett felélénkülni annak köszönhetően, hogy Ankarából egy tenyészpár került az Amerikai Egyesült Államokba. Az ott kezdődő tenyészprogramnak köszönhetően számuk nőtt és az érdeklődés is egyre nagyobb lett.

Ennek a közepes termetű macskának több változata létezik: egyszínű, krémszínű és teknőctarka. Színe lehet fehér, fekete, krémszínű és kék is. Bundája közepesen hosszú, nagyon finom tapintású. Mivel nincs sűrű aljszőrzete, így az nem igényel annyi gondozást.

Elegáns és nyúlánk teste van, amely hosszú, karcsú lábakon áll. Kicsi mancsai vannak, amelyek pamacsosak. A testéhez képest viszonylag kicsi a feje, a szeme viszont nagy, mandulavágású és ék alakú. Fülei szélesek, hegyesek. Zászlós hosszú farkát magasba tartja.

Az angórák kalandvágyó cicák. Játékosak, barátságosak, érdeklődők, mindent macskajátékként használnak. Nem igazán karban ülős típus, csak pár másodpercig bírják ki, hogy kezeink közé vegyük őket. Mindig van számukra valami érdekes, amit meg kell vizsgálniuk. Szeretik a magaslatokat és gyakran fel is keresik az ilyen helyeket a lakás különböző pontjain.
Erős akaratú, határozott és okos macskák. Gazda és macskája között erős a kötelék.

Különlegességük, hogy a legtöbb angóra szeret és mer is úszni. Olyan is előfordul, hogy önszántából mártózik vízbe.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szeretgom.hu)