Jump to content

Szabad-e etetni?

2014. 09. 03. 16:00

A kóbor macskákat szabad-e közterületen etetni? Tehetjük fel a kérdést, legyünk a cselekedet mellett vagy ellene, de vajon mikor járunk el helyesen és mikor nem?

Jó szándékú emberek igyekeznek segíteni kóborló állatokon úgy, hogy ahol feltűnik, ott vizes és etető tálat biztosítanak számára. A naponta élelemmel való ellátással természetesen odaszokatják az állatot. Óhatatlan, hogy ne piszkítson arra a területre a kóbor macska, hiszen kicsit már a magáénak érzi azt. Vagyis nem hogy jót tennénk, de még ártunk is, mert gyermekeinket számos macska által terjesztett betegségnek tehetjük ki.

Bár jogszabály nincs erre, és maga az a cselekedet, hogy egy kóbor állatot valaki a szárnyai alá vesz, szép gesztus. Lehetnek ugyan közegészségügyi korlátok, de ezt nem egy rosszalló szemekkel néző szomszéd fogja eldönteni.

Szabálysértésnek minősül azonban, ha magunk után szemetet hagyunk. Vagyis a kóbor macska etetésére és itatására szolgáló műanyag tálka szemét. Ha nem akarunk törvényt szegni, de mindenképp el akarjuk látni a macskát élelemmel, akkor az etetés után vegyük vissza a tálat.

A másokat nem zavaró, szemetet maga után nem hagyó állatbarát tevékenysége senkit nem ingerel, azt nem is fogják szóvá tenni. Senkitől nem vehetik el azt a jogot, hogy egy kiszolgáltatott állaton segítsen.

Azzal nem árt tisztában lenni, hogy a kóbor macska nélkülünk is elboldogul. Ha folyamatosan biztosítjuk számára az ételt, akkor a szaporodásra kezd koncentrálni az élelemszerzés helyett, így nőhet kóbormacska populáció az adott területen.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: utsandiego.com)