Jump to content

Kiscicám van, mit csináljak?

2014. 09. 25. 09:05

Sokak vágya egy doromboló apró szőrgombóc, amelyik bennünket szórakoztatva, játékok során sajátítja el a vadászat, lopózás technikáit. Vannak alapszabályok, amelyeket egy édes kiscicának is be kell tartania.

Amikor először hazavisszük kismacskánkat, csak egy szobába engedjük mászkálni, ismerkedni a környezettel. Ebbe a helyiségbe már legyen fekhelye, olyan berendezési tárgyak, amelyek a cicáé. Ha lehetséges megoldani, akkor az első napokban ne hagyjuk egyedül, foglalkozzunk vele nagyon sokat és simogassuk. Ha talált cicáról van szó, amelyik még igényli a tejet, akkor legcélszerűbb tejpótló tápszert beszerezni, amely kapható állateledel boltban.

Fontos tudni, hogy a macska teje sokkal zsírban és a fehérjében is gazdagabb, így az árván maradt kismacska tejjel való táplálásakor tejszínnel érdemes sűríteni.

Néhány nap elteltével már a lakás többi helyiségét is felfedezheti, a kertbe, ha van, akkor körülbelül egy hét múlva engedjük ki.

Az első időkben kerüljük a túl hangos beszédet, zajokat. Sokat beszéljünk a cicához, gyakran mondjuk a nevét. Evés és ivás közben ne zavarjuk, aludni is hagyjuk nyugodtan.

Fontos az állatorvosi ellenőrzés, ilyenkor kapja meg az állat az esetleg elmaradt oltásokat, féregtelenítést. Ha talált cicánk van, akkor nem tudjuk születésének idejét. A fogak alapján azonban meg lehet állapítani, ugyanis 8 hetes korukra kinő a 26 db tejfog, 4-5 hónapos korukban pedig váltja a 30 db maradandó fog.

Biztosítsunk a cicának saját játékokat, amelyeket csak ő használ, de játsszunk vele mi is minél többet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Forrás: jokeroo.com)