Jump to content

Brit rövidszőrű macska

2014. 10. 08. 16:00

Ritka, de nagyon magával ragadó fajta. Tulajdonképpen a házimacskák kiváló egyedeinek keresztezésének eredménye. Így jött létre az egyik legbájosabb és legintelligensebb cica.

Kb. a XIX. század végén jelent meg ez a fajta Nagy Britanniában. A brit házimacskákra már akkor jellegzetes volt a kerek fejforma, tömzsi test. Az ezekből való keresztezés végeredményeként született meg a brit rövidszőrű macska.

A tudatos keresztezésekkel az volt a cél, hogy a minél kerekebb testalkatot elérjék. Ennek érdekében még perzsamacskákkal is keresztezték. Kialakult a vastagabb és lágyabb szőrzet, de megjelentek új színek is. A robosztus testalkatot és a külső jellegzetességeket megtartva arra törekedtek, hogy egységessé váljon a brit macska.

Ennek a macskafajnak jellegzetessége az izmos test, széles mellkas, egyenes hát, rövid láb. Vastag, lekerekített farka van, rövid és egyenes orrvonala, tipikusan gömbölyű feje, széles koponyája és kerek szemei vannak.

Szőre nagyon sűrű és puha, selymes tapintású. Fajtaelőírás, hogy az egyszínű egyedeknek csakis narancsszínű szemei lehetnek. Bár sokféle színváltozata kialakult, de az egyszínűek, leginkább a kék, a népszerűek.

A brit rövidszőrű macska intelligens, békés természetű, barátságos. Jól kijön más háziállatokkal, rendkívül jól alkalmazkodik. Szereti az embereket, de megtartják a három lépés távolságot. Nem az a cicafajta, amelyik igényli a gazdája állandó közelségét. Ettől függetlenül szereti a simogatást.

Ügyelni kell a kellő mozgásra, ugyanis hízékony fajta. Azoknak való ez a cica, akik nyugodt állatot szeretnének.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)