Jump to content

Intelligens etető

2014. 10. 11. 16:05

Ha több macskát tartunk otthonunkban, akkor ismerős lehet az a jelent, amikor a falánk cica a másik elől igyekszik megkaparintani plusz falatokat. Létezik egy ügyes megoldás, ami ezt a problémát kiküszöbölheti.

Egy tajvani feltaláló ötlötte ki azt, hogy kellene egy intelligens arcfelismerő etetőt készítenie, ugyanis macskája súlyosan megbetegedett. A cica elől a másik két társa megette az ételt. A gazdi számára napokig ki sem derült, hogy egyik macskája éhezik, míg a másik kettő meg túl sokat eszik.

Ez adott motivációt, hogy a korszerű etetőt kifejlessze és forgalomba hozza. Ahhoz azonban, hogy a termék a vásárlók elé kerülhessen pénzre volt szükség, ami a közösség erejével meg is történt.

Az etetőbe egy kamera van beépítve, amely felismeri az állatok arcát. Az etető adagolja a napi szükséges étel- és vízadagot. Főleg azoknak a macskatulajdonosoknak nagyon jó ez a találmány, akiknek több cicájuk van. Azonban azoknak is jó szolgálatot tesz, akiknek ugyan csak egy, de falán macskájuk van. Az etető ugyanis adagolja a napi mennyiséget, így ha repetázni akarna kedvencünk, akadályba ütközik. Több cica esetén pedig az arcfelismerő funkció megakadályozza, hogy túl sok vagy túl kevés élelemhez és folyadékhoz jussanak állataink.

Az egy cicás gazdiknak nincs szüksége az arcfelismerő funkcióra, így a készülék olcsóbb is. Amikor a macska az etetőhöz megy, lényegében egy mérlegre áll rá, így folyamatosan adatokkal szolgál cicánk súlyáról.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: homeharmonizing.com)