Jump to content

Ellenségek, vagy mégsem?

2014. 11. 02. 09:00

A kutyusok és cicák viszonyát leginkább úgy ismerjük, hogy ellenségek, pedig csak félreértés van köztük. A kutya baráti üdvözlése macskáknál éppen a fenyegetőzés közé tartozik.

Két külön faj képviselőiről van szó, amelyek vagy nagy barátságban tudnak élni, vagy örök ellenségeskedés lesz köztük.

Ha a kutya volt előbb a háznál, akkor a cicának meg kell a helyéért harcolnia, de ha a macska volt előbb a család kedvence, akkor a kutya a macska mögött lesz a rangsorban. Ez a helyzet akkor sem fog változni, ha a kutya már jóval nagyobbra nő, mint a macska.

Ha felnőtt kutya mellé érkezik egy cica, akkor előfordulhat az, hogy a kutya féltékeny lesz a már kiharcolt pozíciójára és agresszívan reagál. Ebben a helyzetben a gazdinak figyelnie kell a kutyára és macskára egyaránt, de akkor kell közbeavatkozni, ha fizikailag bántalmazza a kutya a cicát.

Ha a macska és a kutya még kölyök korában találkozik egymással, akkor könnyen kiismerik egymást és a gazda irányításával mindegyik állat megtanulja, hogyan kell a másikkal viselkedni ahhoz, hogy békében együtt tudjanak élni. Az együtt felnövő állatok jó pajtások lehetnek és a fajbeli különbséget nem érzékelik.

Bár az emberek többsége elkönyvelte, hogy a kutyák és macskák között mindig is ellenségeskedés volt, van és lesz, de egy tanulmány során bebizonyították, hogy a köztük lévő kapcsolat 66%-ban barátságos, csak kevesebb, mint 10 %-ú az agresszív viselkedés. Az is kiderült ebből a vizsgálatból, hogy a legtöbb esetben a macska a domináns fél a kapcsolatban. A végkövetkeztetés az lett, hogy akkor a legnagyobb az esély a kutya-macska barátságra, ha már kölyök korukban együtt szocializálódik a két faj.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: ridikul.tv)