Jump to content

Macskazene

2015. 03. 04. 09:05

Egy tudományos lapban (Apllied Animal Behavioral Science) megjelent egy tanulmány, amelyben kifejezetten macskáknak szóló zenéről számoltak be. Milyen az?

A macska köztudottan reagál a speciális zenére, de nem az egyetlen állat. Az a fontos, hogy olyan összetevőket kell alkalmazni, amelyek az egyes állatfajok számára fontosak. Vagyis figyelembe kell venni azt, hogy az adott állat milyen hangokra figyel, mely frekvenciát érzékeli. Két tudós a szakmai feltételeket alapozta meg, míg egy férfi számítógép segítségével komponálta meg a zenét.

Úgy alakították a frekvenciaállományt, hogy az a macskák számára érzékelhető legyen, vagyis a mi hallásunkhoz képest egy oktávval magasabb hangokat tartalmaz. Csúsztatásokat és hajlításokat tettek a dallamokba, és az ütemén is változtatták.

Az elkészült macskadallamokat 47 macskán tesztelték. Az állatok közelében tartózkodott gazdájuk is. Több zenét hallgattattak a macskákkal, amelyek között voltak emberi fülnek szép dalok és macskazene is. A mi zenénk hidegen hagyta a macskákat, míg a számukra kialakított dallam hallgatása közben folyton gazdájukhoz dörgölőztek. Azt azonban megfigyelték, hogy a fiatal állatok jobban reagáltak a macskazenére, mint idősebb társaik.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: