Jump to content

Együttalvás kedvencekkel

2015. 03. 06. 09:00

Akik kutyát és/vagy macskát tartanak, azok közül bizonyára jó nagy százaléka beengedi ágyába kedvencét.

Történhetnek kellemetlen helyzetek, mert az állataink gyakran ugyanarra a helyre telepednek le, ami a mi megszokott zugunk a lakásban. Volt már arra példa, hogy az ilyen afférból apróbb sérüléseket szerez egyik vagy a másik fél.

A kutya- és macskatartók 70 %-a engedi be kedvencét az ágyba és alszanak együtt éjszakánként. Legalábbis ezt az adatot adta közre egy amerikai felmérés. Egyben arra is rávilágít, hogy a gazdik nagy része, aki ágyába engedi háziállatát, a női nemet képviseli.

Milyen hatása van az együttalvásnak? Sokan állnak azon az oldalon, hogy nem egészséges kedvenceinkkel együtt aludni. Olyan súlyos betegségek terjesztésével vádolják a kedvenceket, mint az agyhártyagyulladás, pestis, élősködők terjesztése, különböző bőrbetegségek. Érdemes ám tudni, hogy ez a gondozott, ápolt, orvosi ellátásban, vizsgálatban gyakran részesített állatok esetében egyáltalán nem áll fenn.

Egy alvásklinika felmérése szerint azok a kutya- és/vagy macskatulajdonosok, akikkel együtt alszanak állataik, sokkal gyakrabban ébrednek fel éjszaka, mintha mindenki a helyén pihenne. Az állatukkal együtt alvó emberek nehezebben alszanak el és fáradtabban ébrednek reggelente. De ez esetükben is csak 4 perccel több forgolódást jelent, mint a külön alvóknál.

Az állatokkal való közös alvás nem baj, egészen addig, amíg nem akarja átvenni a gazdi helyét az ágyban a kutya vagy a macska. Ha megengedjük nekik, hogy uralkodjanak a mi térfelünkön, arról nagyon nehéz lesz leszoktatni őket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kittyarmy.com)