Jump to content

Macskaszőr allergia

2015. 03. 08. 09:00

Szinte minden háztartásban van kutya vagy macska, mégis többen allergiások a macska szőrére. Mi az oka?

A macskákat jóval kevesebbszer fürdetjük, mint a kutyusokat. Némelyik cica szívből gyűlöli a vizet, a fürdést, és mindent meg is tesz annak elkerülése érdekében. Nem csoda tehát, ha a macskákban könnyebben megtelepednek az allergének, főleg, ha az állatok nem csak a lakásban élnek, hanem kijárásuk van a szabadba is. Az allergiások 25%-a allergiás a macska szőrére is, amelyet a Fel d1 nevű protein okoz. Ez az anyag megtalálható a macska szőrén, nyálában és a végbél környékén lévő faggyúmirigyekben is. Ez a protein okozza a macskaszőr allergiát, amelynek tünetei:

  • orrfolyás;
  • tüsszögés;
  • köhögés;
  • nehéz légzés, zihálás;
  • könnyezés.

Olykor jelentkezhet láz is, súlyosabb esetben pedig kialakulhat az asztma. Ha a tüneteket észleljük, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

De hogy ettől függetlenül ne kelljen kedvencünktől megválni, érdemes néhány tippet átgondolni. A kialakult allergiát gyógyszeresen lehet kezelni. Ne engedjük fel a cicát az ágyra, szőnyegre, fotelre. Fürdessük meg hetente legalább egyszer macskánkat. Gyakrabban porszívózzunk. Alkalmazzunk a lakásban levegőszűrőt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: livescience.com)