Jump to content

Macskabenzin

2015. 09. 30. 17:00

A tejet sokszor véljük a macska kedvenc táplálékául, mint ahogy a sajtot az egér kedvenceként, a csontot pedig a kutya kedvenceként tudunk be. Pedig…

Ezeket a hízelgő szőrgombócokat, akik ártatlan és kérő szemekkel, halk vagy épp hisztis nyávogással jelezve kérik az ételt, eszünkbe juthat, hogy tejet adjunk kedvencünknek. Csakhogy a macskák között is lehet laktózérzékeny egyed. Az is lehet, hogy egyáltalán nem érzékeny a cica a laktózra, de egyáltalán nem kedveli ezt a fajta ételt.

Újszülött cicák esetében teljesen egyértelmű, hogy az első hetekben csakis anyatejre van szükségük. Se az emberi, sem a macska gyomorrendszeréhez nem igazodik a tehéntej. Ha valamilyen oknál fogva az anyaállat nem tudja táplálni kicsinyeit, akkor a speciálisan erre a célra kifejlesztett tápszerrel kell azt pótolni.

A macskák sem egyformák, így van olyan cica, amelyik kimondottan kedveli a tejet, de még az ilyen cicus esetében is mindent csak mértékkel és fokozatosan kell adagolni. Egyáltalán nem létszükséglet egy felett cica számára a tej, de ha szereti, akkor érdemes más tejterméket is adni neki. Teljesen egyértelmű, hogy tejjel és tejtermékekkel nem lehet kiváltani egyetlenegy táplálkozást sem, de ezek a termékek jó ásványi agyag forrásaként szerepelnek az állat étrendjében.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)