Jump to content

Ezeket tudtad a macskádról?

2017. 05. 11. 06:00

Velünk élnek, ismerjük őket, már a tekintetükből is tudjuk egy idő után, hogy mire készülnek. Szeretjük közelségüket, de még így is vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudtunk eddig a macskáinkról.

A macska egyik fő tulajdonsága, hogy édesen dorombol, amikor gazdijához dörgölőzik vagy bújik. Azt lehet eddig nem is tudtad, hogy bizony akkor is dorombolhat kedvenced, ha ideges, vagy fél.

Tudjuk, hogy sokat alszanak, ám ha az alvásra fordított órákat százalékban akarjuk meghatározni, akkor azt kell mondanunk, hogy a cicák életük nagyjából 70%-ában alszanak.

A háromszínű, azaz trikolor cicák nőstények, ám a narancssárga, vörös cicák legnagyobb rész hím példány.

Cicáink között is megfigyelhető a jobb- vagy balkezesség, ám esetükben talán jobb- vagy balmancsosságról kellene beszélni. A legtöbb nőstény főleg a jobb mancsát használja, míg a legtöbb hím egyed a balt.

Termékeny állatról van szó, és ezt azok a példányok jól bizonyítják is, amelyek szabadon kószálhatnak és nincsenek ivartalanítva. Időről időre túlságosan gömbölydeden térnek haza. Nos, ha ezt az életmódot élhetik nőstény macskáink, akkor akár száz utódot is világra hozhatnak életük során.

Azok a cicák, amelyek házi macskának mondunk, genetikai alapjuk Ázsiából származik.

Macskáink hallása is kitűnő a látásukon és szaglásukon kívül. Nem is csoda, hogy jól hallanak, fülük akár egy radar, ugyanis 32 izom együttes munkájának köszönhetően tudja a hang irányába forgatni azt.

Nem is biztos, hogy tudatos választás ez, hogy macskákkal osztjuk meg életünket. Legalábbis nem az egészségünkre nézve tudatos választás, pedig kimondottan jót teszünk magunknak, ugyanis jóval kisebb az esélye, hogy a cicás gazdik körében szívbetegségek alakuljanak ki.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)