Jump to content

Találkoznak, keverednek, és ez baj lehet

2017. 06. 26. 20:00

Hazánk ugyan kicsi, de mégis vannak olyan őshonos állataink, amelyek értéket képviselnek. A vadmacska is ilyen.

A veszélyeztetett fajok közé tartozik a vadmacska, amely a Dunántúlon, ott is az erdős területeket kedvelő állat. Ezenkívül az Északi-középhegységben is előfordul. A nevében és életterében tekintve is vadmacska erdei állat, aki ahogyan csak lehet, kerüli az emberekkel való találkozást. Csak nagyon ritkán lehet látni, hiszen szeret a fák lombkoronájáról széttekinteni. Számuk is nagyon kevés, valamint igencsak jól rejtőzködik, amely színének is köszönhető.

A vadmacskák magányos állatok, akik csak a szaporodás kedvéért találkoznak alkalomadtán. Vagyis nagyjából úgy élnek, mint a velünk élő házi macskák. Hasonlítanak is hozzájuk, de a vadmacskák erősebb testfelépítésűek. A házimacskák gondot jelenthetnek a vadmacskák állományára, hiszen a két faj egyedei találkozhatnak, sőt utódaik is születhetnek. Frigyükből hibrid kölykök születnek, és ez azt is jelenti, hogy genetikájuk módosul.

Fontos lenne, hogy a kóbor házi macskák szaporodását kordában lehessen tartani, így nem okoznának kárt a vadmacskák körében, de ugyanúgy nagyon fontos megoldást jelentenek az állatkertekben és vadasparkokban folyó tenyészprogramok.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk))